Innovatie & Strategie

IT beheer
datacenter

Datacenters kunnen hun duurzame energie niet kwijt

Regelgeving belemmert volgens de DDA de inzet van restwarmte uit datacenters als energieneutraal alternatief voor gas.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com,  Leonardo Rizzi
5 november 2019

Regelgeving belemmert volgens de DDA de inzet van restwarmte uit datacenters als energieneutraal alternatief voor gas.

Datacenters willen graag bijdragen aan de overgang naar duurzame energie, maar kunnen heel moeilijk hun restwarmte kwijt omdat regelgeving niet op lage temperatuur restwarmte zoals die van datacenters is toegespitst. Landelijk beleid is nodig om stappen te kunnen maken, constateert de Dutch Data Center Association (DDA).

Regelgeving en de focus op gas zorgen ervoor dat datacenters nog steeds niet als serieus duurzaam alternatief worden gezien voor het leveren van warmte. “Er is genoeg warmte, maar wij kunnen het niet kwijt", zegt Stijn Grove, directeur van branchevereniging DDA. "Als datacenters zijn wij leverancier van warmte, maar wij kunnen alleen leveren als wij afnemers hebben. En dat is een probleem. Er is in Nederland een systeem dat helemaal ingericht is op gas en niet op warmtenetten. Het is heel duur om een nieuwe netwerkstructuur aan te leggen. Dus zo lang de gasprijs laag is en deze is gekoppeld aan de prijs voor warmte, mist er een incentive ondanks dat afnemers graag willen."

Regie ontbreekt

Daarnaast ziet hij dat regelgeving de transitie naar duurzame energie uit datacenters in de weg zit. Vanaf 1 juli 2020 moeten alle nieuw te bouwen gebouwen voldoen aan de Bijna Energieneutrale Gebouw-eisen (BENG). Grove: “Die BENG-normering eist dat 50 procent van de energie uit duurzame energie moet komen. Maar onze restwarmte werd in eerste instantie niet gezien als energieneutraal. Dat is nu gelukkig aangepast. Maar ook in de subsidieregeling wordt restwarmte uit datacenters nog niet goed meegenomen.”

De regie ontbreekt en die is hard nodig. Want projectontwikkelaars en bouwers willen zekerheid. “Er zijn al honderden rapporten over hetzelfde probleem geschreven, want alle gemeentes moeten het zelf uitvogelen. Op veel plekken in Amsterdam Zuidoost worden nu woningen gebouwd. Daar zijn veel datacenters, dus het is eigenlijk een no brainer om het daar direct aan te leggen.”

Subsidiegeld gaat nu volgens Grove naar de verkeerde technologie. “In de huidige regelgeving wordt alle industriële restwarmte als duurzaam aangemerkt, ongeacht hoe deze warmte wordt opgewekt. Er dreigt dus heel veel subsidie te gaan naar biomassa. In dezelfde regelgeving wordt ook aangegeven dat een bron die gebruik maakt van elektriciteit, zoals datacenters, moet rekenen met een standaard Nederlandse energiemix die nu nog voor meer dan 80 procent uit fossiele brandstof bestaat. Het feit dat bij Nederlandse datacenters de mix inmiddels 80 procent groene energie is wordt genegeerd.”

Traag proces

Al in mei 2017 deed de DDA een eerste oproep aan de overheid om stappen te ondernemen naar aanleiding van het klimaatakkoord van Parijs. Dat leverde veel reacties op, volgens Grove, van zowel transporteurs, afnemers, overheid als ingenieursbureaus. “Wij blijven positief en blijven zoeken naar mogelijkheden. Wij zijn op heel veel punten bezig, maar het is een heel traag proces. Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen. Zo is er in de Watergraafsmeer een initiatief van energiecoöperatie MeerEnergie waarbij de restwarmte van het datacenter van Equinix gebruikt gaat worden voor verwarming van de buurt”, zegt hij.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.