Overslaan en naar de inhoud gaan

Regio Rotterdam-Den Haag wil datacenterknooppunt worden

Omdat de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer voorlopig geen nieuwe datacenters toestaan, is de provincie Zuid-Holland een 'masterplan' begonnen om die datacenters binnen te halen. De regio Rotterdam-Den Haag wil - net als Amsterdam - een datacenterknooppunt worden. Betrokken partijen doen onderzoek en zijn enthousiast.
Artist impressie van het datacenter dat in Zeeland gebouwd wordt
© The Green Bay
The Green Bay

Dat schrijft brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) in een brief. De informatie sluit aan bij eerdere berichtgeving van het FD over hoe Zuid-Holland zich wil profileren als vestigingsregio voor datacenters.

Amsterdam-Haarlemmermeer is vol

De regio Amsterdam-Haarlemmermeer is op dit moment het enige datacenterknooppunt van Nederland, maar kan niet meer groeien. Het stroomnetwerk gebruikt al noodcapaciteit om de datacenters draaiende te houden en het netwerk uitbreiden is lastig. De regio is simpelweg vol voor datacenters. Netbeheerder Liander liet aan AG Connect weten dat er in de regio geen draagvlak is voor een nieuw, cruciaal stroomstation. Amsterdam en Haarlemmermeer besloten daarom twee maanden geleden dat er voorlopig geen nieuwe datacenters gebouwd mogen worden. 

Betrokken partijen hebben masterplan

Rotterdam en Den Haag proberen ontwikkelaars van nieuwe datacenters naar hun regio te lokken. De afgelopen weken is er een 'masterplan' opgesteld om dat te bewerkstelligen. Het regionaal ontwikkelingsfonds InnovationQuarter heeft vier geschikte locaties op industrieterreinen geselecteerd, bevestigde de kwartiermaker aan het FD. Dat aantal kan nog veranderen en de locaties zijn nog niet definitief. De twee steden voeren overleg met het ontwikkelingfonds, de provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De betrokken partijen investeren gezamenlijk in het masterplan maar willen nog geen details geven. De regio heeft in ieder geval genoeg bouwgrond, stroomcapaciteit en razendsnel internet, tekent het FD op.

Het internetverkeer van de datacenters in de regio Rotterdam-Den Haag gaat naar het Amsterdam Internet Exchange, één van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld. Alle datacenters in de regio Amsterdam maken er gebruik van. Omdat ze vlakbij het knooppunt gevestigd zijn, is de vertraging van het internet minimaal. Betrokken partijen verwachten dat dankzij de glasvezelverbindingen de vertraging vanaf Rotterdam-Den Haag bijna vergelijkbaar is. 

Hoe meer datacenterknooppunten, hoe beter

Brancheorganisatie DDA juicht de stappen van de provincie Zuid-Holland toe. Volgens directeur Stijn Grove zijn meerdere internetknooppunten in Nederland belangrijk omdat uitval van zo'n knooppunt grote gevolgen heeft voor de economie. "Hoe meer internetknooppunten, hoe meer back-up en hoe steviger onze digitale economie. Structureel investeren in digitale infrastructuren op diverse plekken in Nederland is dan ook zeker aan te raden." Grove waarschuwt wel dat de ontwikkeling van een nieuw datacenterknooppunt tijd kost. 

Volgens de DDA krijgen ook andere Nederlandse regio's de kans om zich te profileren als internetknooppunt. Voorwaarde is wel dat ze investeren in de ontwikkeling van 'digitale infrastructuren.' Heel belangrijk is de capaciteit en snelheid van het internet; de slagader van een datacenter. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in