Beheer

Branche
datacenter

Waarom een datacenter geen last heeft van stroomproblemen netbeheerder

Stroomproblemen Liander raken datacenter in Haarlemmermeer nauwelijks.

Artist impressie van het datacenter dat in Zeeland gebouwd wordt © The Green Bay
30 augustus 2019

Netbeheerder Liander moet vanwege capaciteitsproblemen zijn back-upsysteem gebruiken om stroom te leveren aan een datacenter in de regio Haarlemmermeer. Bij een storing krijgt die geen stroom meer, maar volgens de brancheorganisatie voor datacenters is dat geen probleem. “Eigenlijk is het business as usual.”

Alle netbeheerders hebben naast het reguliere stroomnetwerk ook een reservesysteem, dat alleen ingezet mag worden bij een storing of werkzaamheden aan het primaire netwerk. Zo moeten Nederlanders altijd stroom hebben. Omdat de stroomnetwerken in twee regio’s tegen zijn capaciteitsgrens aan zit, moeten de verantwoordelijke netbeheerders ingrijpende maatregelen nemen. Toezichthouder ACM heeft twee tijdelijke ontheffingen verleend die Liander en TenneT toestaan het reservenetwerk te gebruiken om stroom te leveren voor ‘normaal gebruik’. In Wieringermeer (TenneT) is de extra capaciteit nodig om stroom te transporteren vanaf een enorm windmolenpark, terwijl de situatie in de regio Haarlemmermeer (Liander) juist andersom is. Daar wordt het reservenetwerk gebruikt om stroom te leveren aan een ‘groot’ datacenter. Welke dat is, willen de betrokkenen niet zeggen.  

Datacenter moet altijd up and running blijven

Liander laat weten dat het afspraken gemaakt heeft met een aantal partijen, waaronder een datacenter, over de tijdelijke stroomstopzetting als er een storing optreedt in de regio Haarlemmermeer. Hier vallen onder andere de gemeenten Hoofddorp, Badhoevedorp, Schiphol en Spaarnwoude onder. In het geval van een storing schakelt de netbeheerder de stroom voor het betreffende datacenter uit en moet die zelf voor noodstroom zorgen. Dat klinkt problematisch, want een datacenter is geen netbeheerder met een eigen stroomnetwerk maar moet wel altijd up and running blijven om websites van klanten online te houden.

Omdat die continuïteit essentieel is, is elk datacenter voorbereid op een eventuele stroomuitval. Ook die in Haarlemmermeer, zegt Stijn Grove, directeur van de brancheorganisatie voor datacenters (DDA). “Datacenters hebben noodstroomgeneratoren. Als de stroom om welke reden dan ook uitvalt, zorgen die ervoor dat een datacenter eigen stroom heeft. De meeste datacenters zijn aangesloten op het net maar gaan ervan uit dat het net er eigenlijk niet is.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!