Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
outlook.com

Dark mode Outlook eindelijk beschikbaar

Langverwachte donkere modus van mailprogramma nu echt een optie.

© Microsoft
25 juli 2018

Langverwachte donkere modus van mailprogramma nu echt een optie.

Gebruikers moesten er even op wachten, maar de donkere modus van Outlook.com is sinds vandaag beschikbaar voor de gebruikers van het mailprogramma. Dat melden de ontwikkelaars van Outlook vandaag in een blog.

Er werd door gebruikers lang gesmeekt om een donkere modus, maar de ontwikkeling daarvan heeft maanden op zich laten wachten. De donkere versie is beschikbaar in de webversie van het mailprogramma.

Instellingen

Voor de donkere modus moeten gebruikers dan wel overschakelen naar de (nu nog) bètaversie van het mailprogramma, waarna bij de gebruikersinstellingen de donkere modus kan worden geselecteerd. Gebruikers die in hun browser toch de dark mode niet als optie voorgeschoteld krijgen, wordt door de ontwikkelaars aangeraden te overwegen hiervoor naar webbrowser Microsoft Edge over te schakelen.

Lange aanloop

De donkere modus van Outlook.com heeft een lange aanloop nodig gehad, maar de omschakeling is dan ook geen kwestie van simpelweg de kleuren omdraaien, aldus UX-experts. Hiërarchie in de applicatie en consistentie tussen de lichte en donkere modus, en applicaties onderling, zorgen dat de ontwikkeling van zo’n dark mode nog niet zo makkelijk is.

In Outlook is al lange tijd een flink aantal thema's beschikbaar voor gebruikers, waardoor verschillende kleuren van de lay-out kunnen worden gekozen. In het geval van de donkere modus is er volgens de ontwikkelaars weloverwogen besloten geen apart donker thema te maken, maar daadwerkelijk een aparte modus. Dit om naar eigen zeggen " de manier waarop de meeste mensen zouden verwachten dat thema's werken en de manier waarop de donkere modus werkt, fundamenteel anders zijn."

Ook willen de ontwikkelaars van Outlook in de toekomst "ook de mogelijkheid te hebben van alle aparte thema's een donkere modus te kunnen maken".

De eerste oproep voor een donkere modus voor Outlook werd gedaan in augustus 2017, waarna de ontwikkelaars na meerdere enthousiaste reacties de ontwikkeling van de donkere modus hebben gestart. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.