Overslaan en naar de inhoud gaan

Covid-19 gaat IT-budget 2021 hard raken

Nu is de tijd dat CIO's de strijd aangaan met CFO's en CEO's over de plannen voor volgend jaar. Duidelijk is dat Covid-19 een harde stempel drukt op die besprekingen. Maar de CIO heeft mogelijkheden om de schade voor eerder gemaakte plannen te minimaliseren.
wanhoop
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De afgelopen jaren draaiden die budgetbesprekingen vooral om innovatie en vernieuwing. Nu gaat het bij veel bedrijven meer over het schip drijvend te houden in woelige tijden. Duidelijk is dat het afgelopen jaar bij vrijwel elke organisatie onverwacht veel geld is uitgegeven als gevolg van de maatregelen om de Covid-19-pandemie te bestrijden.

De Covid-19-crisis zorgt er bij veel organisaties voor dat de omzet onder druk staat. Beide ontwikkelingen leiden al snel tot het sentiment in de bestuurskamers om nieuwe projecten uit te stellen en te kijken waar er gesneden kan worden in de kosten.

Volgens een recente onderzoek van Spiceworks Ziff Davis onder meer dan 1.000 IT-inkopers in Amerika en Europa verwacht 76 procent van de organisaties dat er lange termijnveranderingen optreden met betrekking tot het gebruik van IT. Daarvan wordt het werken van thuis uit het meest genoemd (64%). Iets minder dan de helft van de ondervraagden (46%) gaat er vanuit dat de IT-budgetten in 2021 ongewijzigd blijven. Een derde ziet het besteedbare bedrag stijgen en 8 procent verwacht een daling.

Budget flink onderuit

De respondenten van een jaarlijks onderzoek van TechRepublic zijn veel minder positief gestemd. Bijna twee derde van de ondervraagden (62%) moet het mes zetten de IT-budgetten. Tegelijk zien ze een toename in de uitgaven aan faciliteiten om werknemers thuis te laten werken en aan betere beveiliging. In dit onderzoek ziet slechts 6 procent dat er geen effect is van de Covid-19-crisis op het IT-budget. Van de ondervraagden verwacht 17 procent dat grote IT-projecten worden uitgesteld. Opvallend is het grote aantal respondenten dat aangeeft dat de ontwikkelingen rond Covid-19 tot onzekerheid leidt bij het maken van plannen voor volgend jaar. Vorig jaar zei 9 procent van de respondenten in het onderzoek nog geen duidelijkheid te hebben over hun IT-budget; dit jaar is dat percentage gestegen tot 20.

Afgezien van salarissen gaat een  groot deel van de IT-uitgaven (20-25%) nog altijd op aan licenties en onderhoud aan in gebruik zijnde enterprise software, constateerde Forrester in een rapport dat nog net voor de uitbraak van Covid-19 uitkwam. Ook toen al zag het analistenbureau al buien hangen voor de jaren 2020-2021. De auteurs wezen toen op de oplaaiende handelsoorlog tussen de VS en China en de Brexit als reden voor een vertraging in de groei van de 'tech markets'. Dat leidde tot een advies aan IT-beslissers om rustig aan te doen met nieuwe projecten en om te zien naar manieren om kosten te besparen. Vervolgens kwam daar nog de Covid-19-crisis overheen.

Crisis zet digitalisering met schok vooruit

Toch moeten CIO's zich niet laten ontmoedigen. De crisis heeft er voor gezorgd dat digitalisering nagenoeg in elke organisatie met een schok vooruit is gegaan. Terwijl daar al lang naar toe werd gewerkt, is nu die bottleneck voor vernieuwing weggenomen. Het komend jaar kunnen daar de vruchten van worden geplukt door verlaging van kosten en efficiëntere bedrijfsmodellen.

Maar waarschijnlijk is er meer te halen door nu door te pakken. Door te zorgen dat de budgetpresentaties en de voorstellen in lijn liggen met de strategie van de organisatie, kunnen CIO's dit moment aangrijpen om de organisatie versneld in een nieuw tijdperk van innovatie en transformatie te loodsen, stelt Anudeep Parhar, CIO van Entrust in een blog op Forbes Technology Council. Het accent moet dan liggen op het leggen van de link tussen IT-trends en tastbare bedrijfsdoelen op de middellange termijn, bijvoorbeeld een goed onderbouwde verwachte efficiencywinst of andere KPI's als resultaat van de automatisering van een kostbaar bedrijfsproces.

CIO was gewaarschuwd

Gartner waarschuwde eind vorig jaar al voor een aanstormende economische crisis, nog voor er sprake was van een besmetting met het coronavirus SARS-CoV2. De lessen uit eerdere crises geven aan dat organisaties die al bijtijds hebben voorgesorteerd, er beter in slagen hun projecten uit te voeren en kunnen daardoor het verschil maken door zich 'uit de crisis te innoveren'. Het maakt daarbij een groot verschil of een organisatie al een traject heeft ingezet om wendbaarder te worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in