Management

Carriere
IT na corona: Reorganiseren? Doe het dan ook rigoureus

IT na corona: Reorganiseren? Doe het dan ook rigoureus

Deze coronacrisis bleek dat wendbaarheid werkt. Zet daar als organisatie op in, zegt hoogleraar Rini van Solingen.

1 juli 2020

In bijna geen enkel risicobeheersingsplan van organisaties is het omgaan met een pandemie opgenomen. We kunnen daarom maar beter stoppen om risico’s te beheersen, en kijken naar hoe we de organisatie snel en wendbaar kunnen maken. Dat blijkt wel een recept voor succes. In deel zes van de serie over IT na corona spreken we met spreker, schrijver en hoogleraar Rini van Solingen. Hij is expert op snelheid en wendbaarheid van mensen en organisaties.

Welke impact heeft de coronacrisis op het agile werken in Nederland?

“Het mooie is dat het zowel geen impact en heel veel impact heeft gehad. Deze crisis vraagt van organisaties dat ze wendbaar zijn. Daarvoor hoef je niet agile werken of scrum in te zetten, maar we zien wel dat veel organisaties agile werken inzetten om wendbaarder te worden.
Organisaties die van nature niet wendbaar zijn, moesten door corana twee dingen tegelijkertijd doen. Ze moesten en leren samenwerken terwijl iedereen thuis werkte, en daar bovenop ook nog eens flexibel zijn en grote veranderingen doorvoeren. Dan heeft deze situatie veel impact, als je nog in die leerfase zit. Ook heeft het dan impact op het werk van de agile coach. In het begin van een transitie naar agile werken ben je normaal gesproken vooral op locatie bezig. Zo maak je de leercurve zo kort mogelijk. Het coachen gaat nu remote, terwijl iedereen in de organisatie ook nog eens thuis werkt. Dat kan wel, maar het is lastiger. Het is ook leuk. Als je als agile coach het veertigste team aan het opstarten bent, dan is deze nieuwe situatie best een leuke uitdaging.
Voor organisaties die al in een scrumritme werken, is er niet zoveel veranderd. De enige verandering is het thuiswerken. De crisis was voor deze teams en organisaties een mooie testcase. Organisaties die wendbaar zijn, kunnen makkelijk omgaan met deze situatie. Het was just another change.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!