Management

Governance
Gartner IT Symposium Xpo 2019

'De crisis komt: nu is de tijd om IT te hervormen'

Organisaties die tijdig bijsturen, komen straks krachtiger tevoorschijn, predikt Gartner.

Gartner IT Symposium Xpo 2019 © Gartner
5 november 2019

Alle signalen wijzen op een aanstormende economische crisis. Nog nooit werd een crisis al zo lang voorspeld. Organisaties die zich daar nu op voorbereiden - en de CIO speelt hierin een belangrijke rol - hebben een veel grotere de kans om straks sterker uit de crisis te komen.

Politieke onzekerheid, handelsoorlogen, Brexit, stikstofcrisis, restrictieve wetgeving; er zijn veel tekenen dat een economische crisis op handen is. "Het is eigenlijk heel vreemd dat we er nog niet in zitten. Misschien is de lage rente een reden dat het begin is uitgesteld", zegt Andy Rowsell-Jones, één van de topanalisten bij onderzoeksbureau Gartner.

Uit de vorige crises in 2001 en 2008 is gebleken dat bijsturen tijdens een crisis lastig is. Het gevolg is dat het roer bij organisaties hard omgaat en dat het accent komt te liggen op kostenbesparing. Innovatieve projecten worden de nek omgedraaid en de rem gaat op het aannemen van personeel, ook als het gaat om dat ene talent waar al zo lang op werd geaasd.

Uit de analyses die Gartner deed met betrekking tot de vorige crises op basis van gesprekken met zijn klanten, komt een waardevol inzicht naar voren. Er blijkt namelijk een belangrijke scheiding te zijn tussen bedrijven die al dan niet bij toeval voorbereid waren op een crisis, en bedrijven die zich hebben laten 'overvallen' door het uitbreken van een crisis. Of het nu gaat om een economische dip, een technisch debacle of een ernstige beveiligingscrisis. Voorbereide bedrijven konden doorgaan met innoveren op de bedrijfsprocessen die echt het verschil maken in de markt. 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!