Management

Security
IT-staf

'Veel meer IT-investeringen door bedrijven in coronatijd'

Een van de grootste stijgingen in de geschiedenis

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Andrew Eland
23 september 2020

Een van de grootste stijgingen in de geschiedenis

Bedrijven hebben tijdens de coronapandemie veel meer geld in IT geïnvesteerd vooral om veilig thuiswerken van personeel mogelijk te maken.

Volgens onderzoek van recruiter Harvey Nash en accountants- en adviesbureau KPMG ging het om een bedrag van circa 15 miljard dollar extra per week. Dat is een van de grootste stijgingen in technologie-investeringen in de geschiedenis, aldus het rapport.

Het meeste geld ging naar beveiliging en privacy, maar er werden ook extra investeringen gedaan in IT-infrastructuur en cloud-software. Veel bedrijven meldden ook dat er meer cyberaanvallen werden ondervonden. De onderzoekers denken dat het vele thuiswerken door het coronavirus werknemers meer heeft blootgesteld aan cyberaanvallen via phishing en malware.

Door de sterke stijging van de IT-uitgaven is de verwachting dat de budgetten voor de komende tijd meer onder druk komen te staan.

Tekort aan securityspecialisten

Vier van de tien ondervraagde CIO's in het jaarlijks onderzoek zeggen gedurende de crisis meer dan normaal te maken hebben gehad van cyberaanvallen. 83 procent kon worden gekwalificeerd als phishing en twee derde als pogingen om malware te installeren. Thuiswerken zorgt voor een grotere bedreiging via werknemers, concluderen de onderzoekers.

De sterke toename van de dreiging van cyberaanvallen heeft ook geleid tot meer vacatures voor ervaren cybersecurity-professionals. Volgens Harvey Nash voert daarom cybersecurity voor het eerst in tien jaar de lijst aan met meest gezochte vaardigheden wereldwijd.

De toegenomen druk op teams vanwege extra werk en openstaande vacatures zorgt er ook voor dat 8 op de 10 ondervraagde CIO's zich zorgen maakt over de gezondheid van hun teams. Ruim de helft zegt daar ook in de vorm van speciale programma's aandacht aan te besteden.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.