Overslaan en naar de inhoud gaan

Congres VS voelt Facebook-CEO aan de tand over Libra

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, moet eind oktober voor de House Financial Services Committee van het Amerikaanse congres verschijnen. Daar moet hij getuigen over de cryptocurrency Libra en de bijbehorende wallet Calibra, die Facebook in juni dit jaar onthulde. Het project werd na de presentatie vrijwel direct het onderwerp van kritiek.
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

De hoorzitting staat gepland op 23 oktober, om 4 uur 's middags Nederlandse tijd, schrijft CNBC. Zuckerberg is de enige die bij de hoorzitting ondervraagd wordt. Dat is opvallend, want tot nu toe werd Calibra-projectleider David Marcus steeds naar voren geschoven om over de munt te praten. Voormalig PayPal-topman Marcus werkt sinds 2014 bij Facebook. 

Maxine Waters, de voorzitter van de overheidscommissie voor financiën, had eerder al gevraagd om de implementatie van de Libra te pauzeren. In juli dit jaar volgde een hoorzitting met Marcus in de Amerikaanse Senaat. Waters leek toen echter niet tevreden te zijn over zijn gebrek aan toewijding voor het uitstellen van de plannen van Facebook. 

Wat is de Libra?

De Libra van Facebook werd in juni dit jaar onthuld, maar moet in 2020 pas echt gelanceerd worden. De bedoeling is dat de munt ingezet wordt om te betalen voor allerlei diensten, zowel offline als online. Via Calibra, de elektronische wallet, is het mogelijk om dit virtuele geld naar andere gebruikers te versturen. 

Zuckerberg beloofde tijdens de onthulling van Libra dat deze virtuele valuta goed beschermd wordt. ''We gebruiken dezelfde verificatie en fraudebestrijding als banken en creditcards en we hebben geautomatiseerde systemen om fraude op te sporen en te voorkomen." Daarnaast wordt data uit Calibra niet zomaar met Facebook of derden gedeeld.

Terreur, witwassen en privacy

Toch kwam er direct kritiek op de munt, zowel binnen als buiten Europa. De Europese Centrale Bank riep op om regels in te stellen voor cryptovaluta. De VS heeft zorgen geuit over het gebruik van Libra voor het financieren van terreur. In Europa zijn daarnaast zorgen dat de Libra gebruikt wordt voor het witwassen van geld. Maar ook de vele privacyschandalen bij Facebook zorgen voor scepsis bij diverse waakhonden en regelgevers. 

Partners van Libra blijken niet immuun voor die kritiek. Diverse partners zouden twijfelen of ze nog wel bij het project betrokken willen zijn. Vorige week werd duidelijk dat PayPal zich als eerste van de partners terugtrok uit het project. Het bedrijf gaf geen reden voor zijn vertrek. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in