Management

Governance
Zuckerberg

ECB-bestuurder wil snel regels voor Facebooks libra-plannen

Gebrek aan toezicht is ontoelaatbaar vindt Benoît Cœuré van de Europese Centrale Bank (ECB).

Mark Zuckerberg © CC BY - SA 2.0 - Flickr.com Anthony Quintano
8 juli 2019

Gebrek aan toezicht is ontoelaatbaar vindt Benoît Cœuré van de Europese Centrale Bank (ECB).

Financiële toezichthouders moeten flink aan de bak om regelgeving te maken voor grote techbedrijven als Facebook die zich in de financiële wereld willen wagen. Dat zei bestuurder Benoît Cœuré van de Europese Centrale Bank (ECB) zondag in de Zuid-Franse plaats Aix-en-Provence.

Hij verwijst naar de plannen van Facebook, die onlangs bekendmaakte een eigen cryptomunt met de naam Libra te ontwikkelen die gebruikt moet kunnen worden voor echte betalingen door Facebook-gebruikers. Volgens Cœuré ontbreekt het nu nog aan spelregels voor een dergelijk scenario

Gevaarlijke gang van zaken

"Het is ondenkbaar dat we ze hun gang laten gaan in het financiële systeem zonder regels om toezicht te kunnen houden, want dat is gewoon te gevaarlijk. We moeten sneller schakelen dan we ooit hebben gedaan."

Eerder lieten drie Britse toezichthouders al weten zich in de plannen van Facebook te verdiepen. Gouverneur Mark Carney van de Britse centrale bank zei een "open blik" te willen houden "maar geen open huis". Ook vanuit Washington werd met scepsis gereageerd. Later deze maand geeft Facebook tekst en uitleg voor het Amerikaanse congres over Libra.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Pietertje 08 juli 2019 15:21

Grappig. Het is virtueel geld, net als de Euro of Dollar ook niet meer gesupporteerd worden door de goudstandaard. Maar omdat het uit niet-financiele middens komt is het ineens alle hens aan dek. Ik vraag mij af waar al die waakhonden en controle instanties waren/zijn bij de laatste bankencrisis. In bitcoin aan het beleggen waarschijnlijk. En gaat het weer eens mis, dan zal de belastingbetaler wel weer bijleggen en de komende 115 jaar afbetalen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.