Innovatie & Strategie

Blockchain
Facebook geld

VS vreest financiële verstoring door Facebooks cryptomunt

Overheidscommissie voor Financiële Zaken vraagt Facebook om cryptomunt Libra uit te stellen.

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Esther Vargas
3 juli 2019

Overheidscommissie voor Financiële Zaken vraagt Facebook om cryptomunt Libra uit te stellen.

Amerikaanse Congresleden, van de Democratische partij, maken zich zorgen dat de aangekondigde virtuele munt van Facebook voor flinke verstoringen gaat zorgen. De cryptomunt is samen met Facebooks digitale wallet daarvoor (Calibra) gepland om vanaf begin komend jaar beschikbaar te zijn, in Facebook Messenger en in het overgenomen WhatsApp. De House Financial Services Committee vraagt nu formeel om uitstel, zodat wet- en regelgevers de risico's kunnen onderzoeken.

"Als producten en diensten zoals deze niet goed worden gereguleerd en onvoldoende toezicht hebben dan kunnen ze systematische risico's vormen die de Amerikaanse en wereldwijde financiële stabiliteit in gevaar kunnen brengen", schrijft de voorzitster van de House Financial Services Committee. Zij heeft een formele brief gestuurd aan Facebook-topbestuurders: CEO Mark Zuckerberg, COO Sheryl Sandberg en CEO David Marcus van dochterbedrijf Calibra dat de digitale wallet voor Libra verzorgt.

Misbruik en stille manipulatie

Voorzitster Maxine Waters, die als Democraat vanuit de staat Californië in het Huis van Afgevaardigden zit, uit namens de commissie voor financiële zaken zorgen over misbruik. Zij spreekt in haar brief van mogelijke kwetsbaarheden die misbruikt en verhuld kunnen worden door kwaadwillenden. "Zoals al in het verleden is gebeurd bij andere cryptovaluta, -beurzen en -wallets", merkt ze op in haar brief aan Facebook.

Daarin vraagt ze het Amerikaanse bedrijf en diens partners om onmiddellijk akkoord te gaan met een moratorium op de voorgestelde cryptomunt en bijbehorende wallet. Facebook heeft samen met 27 andere bedrijven en organisaties de Libra Association opgezet, die gebaseerd is in Zwitserland. Daaronder bevinden zich financiële dienstverleners als Mastercard, Visa en Paypal, maar ook techbedrijven als Uber, Lyft en Spotify. Het door de overheidscommissie gewenste moratorium zou dan per direct een blokkade opleggen aan elke handeling die de ontwikkeling van Libra en Calibra vooruit helpt.

Economische ondermijning

"Het lijkt erop dat deze producten zich lenen voor een geheel nieuw, wereldwijd financieel systeem dat gebaseerd is in Zwitserland en dat bedoeld is om het Amerikaanse monetaire beleid en de dollar te beconcurreren", stelt Waters. De Amerikaanse politica uit daarbij niet alleen zorgen over de impact op het economische stelsel van de Verenigde Staten. Facebooks cryptomunt brengt ook risico's voor privacy, handel en nationale veiligheid, aldus de voorzitster van de financiële commissie.

Deze risico's raken dan niet alleen de 2 miljard gebruikers van Facebook wereldwijd, maar ook consumenten en investeerders in het algemeen. Naast nog de bredere wereldwijde economie, stipt Waters nogmaals aan in haar brief. Het zijn niet alleen Democraten die zich zorgen maken over de cryptovalutaplannen van 's werelds grootste social network, weet The Verge te melden.

Zo heeft de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor bankzaken een hoorzitting met Calibra-topman Marcus geägendeerd voor 16 juli, om de potentiële risico's voor dataprivacy te bespreken. De dag erna houdt de House Committee van Waters een eigen hoorzitting over Facebooks cryptomunt. Het bedrijf van Mark Zuckerberg verklaart tegenover The Verge dat het er naar uitziet om mee te werken met wet- en regelgevers om het proces voorwaarts te helpen. "Inclusief het beantwoorden van vragen op de aankomende hoorzitting van de House Financial Services Committee."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.