Beheer

Zakelijke software
College Utrecht onderzoekt duurzaam alternatief voor Google

College Utrecht onderzoekt duurzaam alternatief voor Google

Na vragen van een raadslid gaat het college een verkenning doen naar een zoekmachine die bijdraagt aan de groene ambities.

9 maart 2021

Na vragen van een raadslid gaat het college een verkenning doen naar een zoekmachine die bijdraagt aan de groene ambities.

De gemeente Utrecht gaat onderzoeken of het beter een andere zoekmachine dan Google kan gebruiken als standaardzoekmachine. Die verkenning wordt gestart na vragen van gemeenteraadslid Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren. Van Heuven vroeg de gemeente alternatieven te onderzoeken voor Google, omdat deze zoekmachine niet groen zou zijn.

Volgens het gemeenteraadslid zou de gemeente Utrecht door haar flinke omvang een grote speler zijn in het gebruik van online-zoekmachines. “Met de keuze voor een groene zoekmachine die het college ‘organisatiebreed’ voorschrijft, kan zij zich indirect inzetten voor de goede zaak zonder dat hier kosten aan verbonden zijn.”

Groene ambities

Het college van Utrecht is het overigens niet meteen eens met de opmerking van Van Heuven en zegt dat het verdienmodel van die zoekmachine bepaalt of het gebruik ervan bijdraagt aan de groene ambities. “Of dit in de Utrechtse werkomgeving het geval is hangt af van de manier waarop een groene zoekmachine inkomsten genereert om duurzame acties, zoals het planten van bomen, te financieren. Als dit bijvoorbeeld gebaseerd is op inkomsten uit het klikken op advertenties zal het effect gering zijn. In de online werkomgeving zijn advertenties namelijk niet aanklikbaar.” Daarom gaat het college een verkenning uitvoeren naar verschillende zoekmachines, waaronder groene.

In die verkenning wordt gekeken naar het bijdragen aan groene ambities, maar ook naar andere criteria. Deze betreffen de doeltreffendheid, veiligheid en gebruikersacceptatie van een zoekmachine. Voor het zomerreces is er meer duidelijk over de voortgang van de verkenning naar een 'groen Google-alternatief'.

Kiezen voor marktleider

Volgens Van Heuven gebruikt de gemeente Utrecht nu standaard ‘de marktleider van zoekmachines’, “die weinig doet op het gebied van maatschappelijk ondernemen en belasting ontwijkt”. Het lid van de Partij voor de Dieren baseert zich op een nieuwsbericht van de NOS.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Bop 10 mei 2021 16:35

Een 'groene' zoekmachine.

Waar mensen zich druk om maken.
Alsof dat zelfs maar bestaat.

Eten ze eigenlijk wel vegetarisch en glutenvrij bij Google?!

P.J. Westerhof LL.M MIM 09 maart 2021 14:53

Ach gut, een 'append raadslid' met 0,0 benul van het Internet.
De digibete heeft kennelijk nog nooit gehoord van 'Ecosia - the search engine that plants trees' (https://www.ecosia.org/)

Terwijl die search engine toch alweer 11 jaar bestaat.
En van de PvdD had men helemaal wel meer mogen verwachten.

Maar het Utrechtse College gaat vast wel tijd en gemeenschapsgeld aan dit prangende onderwerp besteden.
Dat kan ook makkelijker en goedkoper : https://www.searchenginejournal.com/alternative-search-engines-social-g…
Nu nog een topconsultant inhuren die daar een mooi rapportje omheen schrijft.

Iedereen volgende week stemmen hoor!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.