Overslaan en naar de inhoud gaan

College Utrecht onderzoekt duurzaam alternatief voor Google

De gemeente Utrecht gaat onderzoeken of het beter een andere zoekmachine dan Google kan gebruiken als standaardzoekmachine. Die verkenning wordt gestart na vragen van gemeenteraadslid Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren. Van Heuven vroeg de gemeente alternatieven te onderzoeken voor Google, omdat deze zoekmachine niet groen zou zijn.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens het gemeenteraadslid zou de gemeente Utrecht door haar flinke omvang een grote speler zijn in het gebruik van online-zoekmachines. “Met de keuze voor een groene zoekmachine die het college ‘organisatiebreed’ voorschrijft, kan zij zich indirect inzetten voor de goede zaak zonder dat hier kosten aan verbonden zijn.”

Groene ambities

Het college van Utrecht is het overigens niet meteen eens met de opmerking van Van Heuven en zegt dat het verdienmodel van die zoekmachine bepaalt of het gebruik ervan bijdraagt aan de groene ambities. “Of dit in de Utrechtse werkomgeving het geval is hangt af van de manier waarop een groene zoekmachine inkomsten genereert om duurzame acties, zoals het planten van bomen, te financieren. Als dit bijvoorbeeld gebaseerd is op inkomsten uit het klikken op advertenties zal het effect gering zijn. In de online werkomgeving zijn advertenties namelijk niet aanklikbaar.” Daarom gaat het college een verkenning uitvoeren naar verschillende zoekmachines, waaronder groene.

In die verkenning wordt gekeken naar het bijdragen aan groene ambities, maar ook naar andere criteria. Deze betreffen de doeltreffendheid, veiligheid en gebruikersacceptatie van een zoekmachine. Voor het zomerreces is er meer duidelijk over de voortgang van de verkenning naar een 'groen Google-alternatief'.

Kiezen voor marktleider

Volgens Van Heuven gebruikt de gemeente Utrecht nu standaard ‘de marktleider van zoekmachines’, “die weinig doet op het gebied van maatschappelijk ondernemen en belasting ontwijkt”. Het lid van de Partij voor de Dieren baseert zich op een nieuwsbericht van de NOS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in