Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruzie bij Googles ethisch team krijgt een staartje

Google brengt een wijziging aan in de leiding van het eigen 'responsible AI'-team. Het rommelt al enige tijd in deze groep die onderzoek doet naar de ethische aspecten van de inzet van kunstmatige intelligentie. De oorzaak ligt in het tumultueuze ontslag van Temnit Gebru die samen met Margaret Mitchell het team leidde. Nu komt er een nieuwe eenheid met een prominente technologievrouw aan het roer van de afdeling: Marian Croak.
Marian Croak
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Gebru werd in december aan de kant gezet nadat ze had geprotesteerd tegen een besluit van Megan Kacholia, vice president of Google Research waar het ethisch team verantwoording aan moest afleggen. Gebru wilde een kritisch onderzoekrapport bespreken op een conferentie, maar daar stak Kacholia een stokje voor, zonder duidelijke motivatie.

Daarop klaagde Gebru dat het publicatieproces bij Google transparanter moest. Die opmerking leidde uiteindelijk tot het ontslag van Gebru. Het team bleef haar in de weken daarna echter steunen. In een lange brief vroegen de onderzoekers om een verwijdering van Kacholia uit hun directe verantwoordingslijn, omdat ze alle vertrouwen in deze leidinggevende hadden verloren. 

Tegelijk werd door Google een onderzoek ingesteld bij de tweede teamleidster Margaret Mitchell. Die had met een script gezocht in de mail naar bewijzen dat Gebru werd gediscrimineerd. Gedurende vijf weken had Mitchel geen toegang tot haar werkmail.

Probleem weggemanaged

Volgens bronnen van Bloomberg moet Kacholia nu inderdaad het veld ruimen. Google reorganiseert het team in een organisatie-onderdeel dat de naam Responsible AI Research and Engineering Center of Expertise heeft gekregen. Marian Croak krijgt daar de leiding over en rapporteert aan Jeff Dean die bij Google verantwoordelijk is voor alle AI-activiteiten. Marian Croak is een oudgediende in de technologie met meer dan 200 patenten op haar naam, bijvoorbeeld op het gebied van voice-over-IP. Ze werkt nu zes jaar voor Google en gaf leiding aan verschillende grote projecten rond uiteenlopende onderwerpen. Het is onduidelijk wat de positie van Margaret Mitchell in de nieuwe AI Ethics-eenheid wordt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in