Innovatie & Strategie

Cloud
IBM Red Hat

Cloud valt tegen voor IBM

Cloudomzet IBM gehalveerd. Miljardenovername van Red Hat moet redding bieden.

Red Hat en IBM Ginny Rometty © IBM
17 april 2019

Cloudomzet IBM gehalveerd. Miljardenovername van Red Hat moet redding bieden.

IBM kende een slechte start van het jaar. Het Amerikaanse technologieconcern zag de omzet in het eerste kwartaal teruglopen, onder meer bij de voor het bedrijf belangrijke cloudactiviteiten. De omzet uit cloud en cognitive software liep met 5,2 miljard dollar terug naar 5 miljard. De totale bedrijfsomzet bedraagt 18,2 miljard dollar, wat een lichte daling is. De overname van Linux- en cloudbedrijf Red Hat à 33 miljard dollar moet formeel nog worden afgerond.

Tegenover het kwartaalresultaat van 18,2 miljard dollar voor de eerste periode van dit jaar staat 19 miljard dollar omzet in het eerste kwartaal van vorig jaar. Qua winst komt IBM nu uit op 1,6 miljard dollar, in vergelijking met 1,7 miljard dollar een jaar eerder. Opvallend is de halvering van de omzet uit cloudactiviteiten, die IBM op één hoop telt met cognitive software. Laatstgenoemde omvat geavanceerde analytics en de bekende AI-dienst Watson van IBM.

Red Hat als uitweg

CFO Jim Kavanaugh stelt dat de mindere prestaties op het vlak van clouddiensten onder meer komen door negatieve wisselkoerseffecten. Beleggers lijken echter niet tevreden met die uitleg: in de nabeurshandel op Wall Street is het aandeel IBM flink gedaald. Vóór de bekendmaking van de kwartaalcijfers wist persbureau Bloomberg al te melden dat analisten halsreikend uitkijken naar Red Hat. Dat opensourcebedrijf is in oktober door IBM overgenomen, maar de afronding van die deal volgt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar. Dan gaan de resultaten van die Linux- en cloudsoftware-ontwikkelaar meetellen voor IBM.

Voor deze overname telt de koper 33,4 miljard dollar neer en daarmee is het de grootste in de historie van het oude Amerikaanse bedrijf. Met de aankoop wil IBM juist zijn positie in de cloudmarkt verstevigen. De neergang qua financiën uit IBM's activiteiten loopt al enkele jaren en CEO Ginni Rometty werkt eraan om de techfirma om te turnen in een databedrijf. Daarbij zijn AI en cloud, maar ook blockchain en quantum computing cruciale elementen waar IBM op inzet.

Lees meer over
1
Reacties
Peter7 18 april 2019 09:38

Het verbaasde me zo dat ik de kwartaalcijfers er zelf bij zocht. Ik zie die halvering nergens. Hij loopt terug "van" 5,2 naar 5, niet "met" 5,2 naar 5

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.