Overslaan en naar de inhoud gaan

Chrome wijkt af van WebKit voor nieuwe cachefunctie

De browserontwikkelaars van Google verkennen een nieuwe manier van caching van bezochte webpagina's in Chrome. Dit moet een snelheidsverbetering van wel 19 procent opleveren. In browserbasis WebKit zit al soortgelijke functionaliteit waarbij de browserknoppen voor terug- en verdergaan (back en forward) leiden naar webcontent die tijdelijk lokaal staat opgeslagen. Voor Chrome kiest Google nu niet voor de WebKit-implementatie van dit zogeheten bfcache, maar maakt het een eigen systeem.
Chrome logo
© Google
Google

Zowel het op WebKit gebaseerde Safari als ook het alternatieve Firefox hebben elk al een bfcache. Google werkt nu aan een eigen uitvoering voor Chrome en heeft daarbij met name browsen op smartphones voor ogen. Het doel is daarbij om niet alleen basale content van webpagina's tijdelijk op te slaan, voor snelle herroeping. Het in-memory cachen van pagina's moet dan ook de staat van JavaScript-code en DOM (Document Object Model) bewaren. Hierdoor is de webpagina in zijn geheel te herstellen als een gebruiker terug of voorwaarts gaat in zijn browsergeschiedenis.

Pagina pauzeren

"Zie het als het pauzeren van een pagina wanneer je 'm verlaat en dan weer afspelen als je terugkomt", legt Addy Osmani van Google uit in een blogpost over de plannen voor de nieuwe back-forward cache. Dit gaat dan wel meer geheugen opslokken. De beslissing om niet voor de WebKit-implementatie te gaan, is gestoeld op incompatibiliteit met de multiproces-architectuur van Chrome, aldus Osmani.

De Google-manager geeft ook een eerste blik op een vroeg prototype van de bfcache werkend in Chrome op de desktop en ook op Android:

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in