Loopbaan

IT beheer
training

Chrome OS krijgt nieuwe certificering voor topbeheerders

Kennisniveau van Chrome OS op scholen en bij bedrijven kan naar hoger niveau.

© Shutterstock ESB Professional
20 juni 2022

Kennisniveau van Chrome OS op scholen en bij bedrijven kan naar hoger niveau.

Google is van plan in het najaar een nieuw certificeringsprogramma te introduceren voor beheerders van Chrome OS-omgevingen. Het niveau van deze opleiding ligt hoger dan bij het eerdere certificeringsprogramma (voor Chrome OS admin), dat nu offline is gehaald. Behalen van de nieuwe certificering moet beheerders het vertrouwen binnen scholen en bedrijven opleveren dat zij over de juiste vaardigheden beschikken om op een professionele manier de dienstverlening via Google Admin Console te kunnen leveren.

Het nieuwe certificaat is bedoeld voor mensen die al op zijn minst 12 maanden 'functionele ervaring' hebben, zoals Google het omschrijft. Met de benaming Professional Chrome OS Administrator wil Google aangeven dat de opleiding het niveau van het huidige associate-level certification examen overstijgt, meldt ZDNet.

MacOS verdrongen

Inmiddels heeft Chrome OS een marktaandeel van 11% op de markt voor desktopbesturingssystemen volgens een rapport van marktonderzoeker IDC waar Geekwire over schreef. Hoewel Microsofts Windows de markt domineert met 80% heeft Chrome OS nu wel Apple's MacOS verdrongen naar een derde plaats. Het computerbesturingssysteem van de iPhone- en iPad-maker heeft een marktaandeel van 7%.

Chrome OS is vooral populair in het onderwijs waar de aantrekkelijk geprijsde Chromebooks goed bij de vaak beperkte budgetten passen. Nagenoeg alle grote producenten van Windows-pc's leveren ook Chromebooks. Microsoft probeert al jaren tegenwicht te bieden met uitgeklede, goedkopere Windows-uitvoeringen en bijbehorende hardware. Recent heeft het bedrijf nog zijn instaplaptop Surface SE (in de markt wel bekend als 'school edition') uitgebracht, die een bijbehorende lichtere uitvoering van Windows 11 heeft.

Tijdelijk gratis examen

Terwijl Windows zo 'omlaag' probeert te komen, vooral met oog op scholen, wil Google zijn platform 'hoger' krijgen. De maker van Chrome OS komt in de zomer met meer details over de vereisten waaraan examenkandidaten voor de nieuwe beheerderscertificering moeten voldoen. Google heeft wel aangekondigd in ieder geval de eerste 12 tot 24 maanden het examen gratis aan te bieden. Daarna gaat het 125 dollar kosten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.