Innovatie & Strategie

Windows
Surface Laptop SE

Windows 11 SE krijgt pc-partners mee

Schoolvariant van Windows 11 niet beperkt tot Surface SE.

© Microsoft
18 januari 2022

Schoolvariant van Windows 11 niet beperkt tot Surface SE.

Microsoft heeft zijn pc-partners meegekregen om de voor onderwijs bedoelde SE-variant van Windows 11 naar de markt te brengen. De nieuwe uitgeklede Windows-variant debuteert op de SE-uitvoering van Microsofts Surface Laptop, maar die wordt gevolgd door goedkope laptops en omklaptablets van producenten die ook Chromebooks leveren.

Windows 11 SE is alleen beschikbaar voor organisaties in het onderwijs. Losse verkoop, ook van computers met die schoolvariant van het besturingssysteem, is niet aan de orde. Na de onthulling van de Surface Laptop SE komen pc-makers als Acer, Asus, Dell, Dynabook (voorheen Toshiba), Lenovo, HP en JP.IK (uit Portugal) met instaplaptops die Windows 11 SE draaien.

Opnemen tegen Chromebooks

Deze aankomende laptops lijken grotendeels bestaande modellen te zijn, die dan nu met Windows 11 SE worden geleverd, schrijft The Verge. Dit vormt een golf nieuwe concurrenten voor Chromebooks, die Google's besturingssysteem Chrome OS draaien en die ook van de genoemde pc-producenten komen. De Windows 11 SE-laptops zijn geoptimaliseerd voor Microsofts apps zoals webbrowser Edge (gebaseerd op de Chromium-basis van Google's Chrome), productiviteitspakket Office, plus de clouddiensten die de Windows-maker biedt.

Het app-bereik is echter niet beperkt tot alleen Microsoft, weet The Verge te melden. Videovergader-app Zoom (concurrent van Microsoft Teams) en Google-browser Chrome zijn onderdeel van een geautoriseerde selectie van apps die IT-beheerders van onderwijsinstellingen kunnen installeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.