Overslaan en naar de inhoud gaan

Chirurgen UMC St Radboud gebruiken Google Glass bij operaties

Dat gebeurde voor het eerst tijdens een kaakoperatie vorige week. Tijdens de kaakoperatie werd gekeken of beelden van de operatie door de bril van de arts iets toevoegden aan beelden die nu al met een traditionele vaste camera worden gemaakt. Dat bleek inderdaad het geval. De kwaliteit van de beelden bleek soms zelfs nog beter dan wanneer je direct over de schouder van de arts kijkt, omdat je op het beeldscherm meekijkt vanuit het perspectief van de arts.
Google Glass Enterprise Edition

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud - dat de mogelijkheden van Google Glass op het gebied van de gezondheidszorg als eerste in Europa test - ziet verschillende kansen voor de technologie. Medisch studenten kunnen bijvoorbeeld makkelijker meekijken met de chirurg, opnames kunnen vanuit het perspectief van de chirurg worden gemaakt en een collega aan de andere kant van de wereld kan beter advies geven omdat hij of zij dat kan doen op grond van waarheidsgetrouwe beelden. Ook kunnen tijdens een operatie protocollen of andere informatie-items opgevraagd kunnen worden.

Verbeterpunten gesignaleerd

Tijdens de test zijn enkele verbeterpunten bemerkt. Het afstellen van de camera kan nu wel zijdelings, maar zou ook van boven naar beneden moeten kunnen om precies bij de handen van de chirurg te filmen. Daarnaast zijn de beelden door de beweging van de drager soms wat schokkerig en blijken de felle lampen op de operatiekamer het beeld nadelig te beïnvloeden. Het REshape Center is bezig met het maken van een app voor Google Glass die een aantal van deze problemen oplost.

Het REshape & Innovation Center van het UMC St Radboud gaat de mogelijkheden van Google Glass in de gezondheidszorg verder verkennen. Daarbij wordt gekeken naar kosteneffectiviteit, veiligheid en inzet in bijvoorbeeld de thuiszorg - zodat een arts kan meekijken met de thuiszorgverpleegkundige. Het innovatiecentrum Center kijkt daarnaast of er toepassingen van Google Glass te ontwikkelen zijn waarin de patiënt meer als partner optreedt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in