Overslaan en naar de inhoud gaan

CEO's Facebook, Google en Twitter gedagvaard door Senaat VS

De CEO's van Facebook, Google en Twitter worden door de Amerikaanse senaatscommissie voor Handel, Wetenschap en Vervoer gedagvaard. Mark Zuckerberg (Facebook), Sundar Pichai (Google) en Jack Dorsey (Twitter) worden gevraagd te getuigen over een wettelijke bescherming die cruciaal is voor het bedrijfsmodel van de online platformen.
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

Washington maakt zich in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november zorgen om de toenemende macht van de drie bedrijven. De bedrijven zijn nu nog beschermd tegen rechtszaken over de inhoud die gebruikers plaatsen op de platformen. Volgens de voorzitter van de commissie is het in het licht van de verkiezingen "absoluut noodzakelijk" dat de commissie en het Amerikaanse volk een "volledige verantwoording" krijgen van de topmannen "over hun praktijken voor het modereren" van wat er geplaatst wordt.

De Senaat ging over tot de dagvaarding van de drie topmannen nadat het niet lukte om een deal te sluiten over een vrijwillige getuigenis voor de handelscommissie van de Senaat.

Getuigen in congres

Pichai en Zuckerberg moesten eerder dit jaar ook al komen getuigen in het Amerikaanse congres. Toen moesten zij - samen met Amazon-topman Jeff Bezos en Apple-CEO Tim Cook - getuigen in een grootschalig mededingingsonderzoek in de VS. Ze werden onder meer gevraagd naar beschuldigingen van antitrustproblemen in hun bedrijf. 

De senaatscommissie wil de bedrijven nu ook bevragen over onderwerpen gerelateerd aan mededinging, zoals het samenvoegen van onderdelen van de bedrijven. Daarnaast komen er vragen over een federale privacywet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in