Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Zuckerberg laatdunkend over boycot adverteerders

Kort IT-nieuws van donderdag 2 juli 2020

Kort IT-nieuws van donderdag 2 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


Amsterdammer gepakt wegens hacken meer dan 1 miljoen accounts

De politie heeft eind juni in zijn woning in Amsterdam een 22-jarige IT-student gearresteerd op verdenking van het hacken van meer dan één miljoen gebruikersaccounts bij onder meer twee grote Belgische telecomproviders en diverse Nederlandse bedrijven. De Nederlandse student zou volgens het Openbaar Ministerie in Hasselt (België) een database gebruiken met onder meer 2,5 miljoen Belgische en 4,5 miljoen Nederlandse mailadressen inclusief het bijbehorende wachtwoord, mogelijk afkomstig uit een eerdere hacking.

De man werd op heterdaad betrapt. De verdachte viel door de mand door een onderzoek van de Belgische federale politie in Hasselt. "De verdachte verdiende al meerdere jaren grote sommen geld door via verdere hacking deze e-mailadressen te gebruiken en verder aan te vullen met persoonlijke data van de gebruikers, zoals telefoonnummers en bankrekeningnummers", aldus het Belgische OM donderdag. "De hacking gebeurde hoofdzakelijk bij Belgische en Nederlandse bedrijven. De data werden vervolgens via anonieme Telegram-kanalen te koop aangeboden."

Volgens het OM werden de data binnen netwerken van cybercriminelen verkocht om daarmee andere cybercrime-campagnes op te zetten, zoals gerichte phishingcampagnes, SIM-swapping, oplichting en ransomware. Tijdens de inval in zijn woning waren de criminele activiteiten volop bezig, aldus het OM. De politie heeft de servers afgesloten en de infrastructuur in beslag genomen. De verdachte zit vast in afwachting van zijn overlevering aan België.

De politie heeft de betrokken Belgische telecomproviders geïnformeerd over de gecompromitteerde gebruikersaccounts van hun klanten. (ANP)

 

 


CEO's techgiganten moeten voor Congres VS getuigen

Jeff Bezos
Jeff Bezos, CEO van Amazon

De CEO's van vier van de grootste techbedrijven ter wereld moeten later deze maand voor het Congres in de Verenigde Staten verschijnen. De vier mannen leveren dan een getuigenis in een grootschalig mededingingsonderzoek in de VS, meldt The New York Times. Het gaat om Jeff Bezos van Amazon, Tim Cook van Apple, Mark Zuckerberg van Facebook en Sundar Pichai van Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Een woordvoerder van de House Judiciary Committee - waar de vier mannen voor moeten verschijnen - zegt dat het mededingingsonderzoek bijna is afgerond. Bij de getuigenis worden de vier CEO's gevraagd naar beschuldigingen van antitrustproblemen in hun bedrijf. De kans is groot dat daarnaast ook gevraagd wordt naar andere problemen, zoals Amazons omgang met magazijnmedewerkers en de verspreiding van aanstootgevende berichten op Facebook.

Wanneer de vier CEO's precies voor het Congres moeten verschijnen, is nog onbekend. Dat wordt vanwege de coronacrisis nog besproken. (EME)

 

 


ACM: extra internetverkeer leidt niet tot problemen

Kabels

Het toegenomen dataverkeer sinds het uitbreken van de coronacrisis leidt vooralsnog niet tot problemen. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM), dat de gevolgen van de toename van het internetverkeer monitort.

"De coronacrisis onderstreept hoe belangrijk internet is voor de samenleving. Via internet kunnen veel werkzaamheden vanuit huis gewoon doorgaan en internet is een belangrijke bron van informatie en vermaak", schrijft de ACM. De toezichthouder heeft contact met andere Europese toezichthouders en telecombedrijven over het toegenomen dataverkeer tijdens de coronacrisis.

Met de extra belasting van het internetverkeer houdt de ACM goed in de gaten of de netneutraliteit wordt gewaarborgd. In Europa moeten internetaanbieders alle gebruikers zonder discriminatie behandelen, zodat het internet zich vrij en onafhankelijk kan blijven ontwikkelen. Alleen in uitzonderlijke situaties mag er worden ingegrepen, als het echt niet anders kan. (ANP)

 

 


Facebook deelde data van inactieve gebruikers met ontwikkelaars

facebook

Facebook heeft opnieuw bekendgemaakt dat er een privacyprobleem in zijn platform zat. Het sociale medium bleek ten onrechte gegevens van inactieve gebruikers te delen met ontwikkelaars. Het bedrijf meldt in een blogbericht dat ongeveer 5.000 ontwikkelaars toegang hadden tot de gegevens. Hoeveel accounts getroffen zijn, zegt Facebook niet. 

Facebook kondigde in 2018 nieuwe regels aan omtrent het verzamelen van gegevens via apps. Als een gebruiker een app langer dan 90 dagen niet gebruikte, kon deze app geen data meer verzamelen van dat account. Maar het bedrijf meldt nu dat sommige apps nog wel data ontvingen van dergelijke accounts.

Het probleem kon volgens Facebook bijvoorbeeld voorkomen als iemand een fitness-app gebruikte om vrienden uit te nodigen voor een workout, maar niet duidelijk was dat sommige van die vrienden al maanden inactief waren. Welke informatie er dan precies verzameld werd, is onduidelijk. Facebook noemt alleen voorbeelden als 'taal' en 'geslacht'. Het probleem is volgens het sociale medium inmiddels opgelost. (EME)

 

 


Apple sluit nog meer winkels in VS wegens coronavirus

Apple store
© CC0 - Unsplash.com - Medhat Dawoud

De Amerikaanse techreus Apple gaat donderdag weer tientallen van zijn winkels in de Verenigde Staten sluiten. Dit uit vrees voor de verdere verspreiding van het coronavirus.

In totaal gaat het om dertig winkels. Deze staan onder meer in de regio Los Angeles en in Florida. Het totaal aantal winkels dat Apple sluit, komt met de extra dertig uit op 77 van de in totaal 271 winkels in de VS.

De winkels van Apple zijn vooral te vinden in drukke winkelcentra, waardoor het winkelend publiek een groter risico op besmetting loopt. Bij het begin van de uitbraak van het coronavirus was Apple een van de eerste bedrijven die winkels op slot deed. (ANP)

 

 


Zuckerberg laatdunkend over boycot adverteerders

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Anthony Quintano

Mark Zuckerberg lijkt zich nog niet zo'n zorgen te maken om het groeiend aantal bedrijven dat advertentiecampagnes stopzet op Facebook. De topman van de techgigant denkt dat de adverteerders "snel genoeg terugkomen" en dat de gemiste inkomsten slechts "een paar procent van de omzet vertegenwoordigen".

Dat zei Zuckerberg vorige week tijdens een interne vergadering. Volgens een woordvoerder van Facebook maakt het bedrijf niet onder druk beleidswijzigingen, maar gebaseerd op principes.

Inmiddels hebben ruim 400 bedrijven, waaronder Ford, Coca-Cola en Unilever, aangekondigd om tijdelijk geen advertenties meer te plaatsen op Facebook en Instagram. De bedrijven sloten zich met die boycot aan bij de campagne Stop Hate for Profit, die Amerikaanse burgerrechtenorganisaties zijn begonnen.

Met name Facebook moet het ontgelden bij de burgerrechtenorganisaties die strijden tegen racisme. Ze nemen het de techgigant kwalijk dat berichten die oproepen tot geweld tegen Black Lives Matter-demonstranten niet worden verwijderd. Ook zou er te weinig worden gedaan tegen nepnieuws.

Facebook-topman Mark Zuckerberg gaat nu zelf in gesprek met de organisatoren van de boycot, nadat eerdere gesprekken met andere medewerkers van de techreus op niets uit liepen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
BasR 02 juli 2020 13:04

M.b.t. Mark Zuckerberg. Hoewel ik geen voorstander ben van FB en Social Media platformen in het algemeen, wil ik hem toch prijzen in zijn houding. Niet onder druk laten zetten door de BLM hype. Steeds meer mensen en organisaties nemen ook afstand van het Marxisme achter die organisatie. En terecht. BLM is het ogenschijnlijke onschuldige gezicht van Marxisten die heel veel mensen hebben misleid door de naam waar geen zinnig mens iets tegen kan hebben. Zij zijn er juist op uit om het Westerse kapitalisme omver te werpen, en zijn dus tegen de Westerse Multinationals als Unilever en Coca Cola etc.. De BLM organisatie heeft ook geen enkele nuance, maakt zichzelf ook schuldig aan racisme en zet groepen tegenover elkaar. Juist zij zijn de 'haters' en worden gevoed door de deugers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.