Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ook China start antitrustonderzoek naar machtig Google'

De Chinese marktwaakhond bereidt een officieel onderzoek naar machtsmisbruik van Google voor, schrijft persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het Amerikaanse bedrijf wordt verweten de dominante positie van zijn Android-besturingssysteem voor mobiele apparaten te hebben gebruikt om concurrentie de kop in te drukken.
Android mascotte
© Google
Google

Smartphonemaker Huawei is door de ban van de regering Trump nu afgesneden van toegang tot Android, en werkt hard aan een eigen mobiele besturingssysteem met levensvatbaar app-ecosysteem.

De Chinese antitrustaandacht is gewekt door telecomapparatuur- en telefoonmaker Huawei die een klacht tegen Google heeft ingediend. Dat is vorig jaar al gedaan. De hoogste marktwaakhond van China heeft de zaak daarna ingediend bij een hoger overheidsorgaan voor goedkeuring. Een beslissing over een officieel onderzoek kan al volgende maand worden genomen, meldt Reuters, maar hangt mogelijk af van wat de staat is van de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China. De twee grootmachten zijn al geruime tijd verwikkeld in een handelsoorlog.

Vergelding voor acties VS?

Het onderzoek naar machtsmisbruik door Google zou als vergelding gebruikt kunnen worden voor Amerikaanse acties tegen bedrijven als Huawei en chipmaker SMIC. Die Chinese firma's hebben nu te maken met ernstige beperkingen voor hun bedrijfsvoering. Verder heeft de regering van president Donald Trump andere Chinese ondernemingen bedreigd met een verbod, zoals socialemedia-apps TikTok en WeChat.

Overigens heeft Google in Europa ook al een miljardenboete gekregen wegens concurrentievervalsing met betrekking tot Android. Dat draaide om het feit dat Google zijn eigen zoekmachine en Chrome-browser aan Android-gebruikers opdrong. Ondertussen speelt er in de VS maar ook in bepaalde EU-landen een toenemend afkeren van Huawei als leverancier van 5G-telecomapparatuur. Afgelopen zomer wist het Amerikaanse persbureau Reuters al te melden dat de Chinese overheid overwoog terug te slaan naar Europese telecomfabrikanten Nokia en Ericsson.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee