Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric-eigenaar verliest nog eens 2,6 miljoen euro

Het hoger beroep in de slepende vete tussen Centric-eigenaar Gerard Sanderink en zijn voormalige levens- en zakenpartner Brigitte van Egten pakt negatief uit voor Sanderink. Hij moet nu 2,6 miljoen euro extra aan dwangsommen betalen, bovenop de bijna 2 miljoen die in eerste instantie is opgelegd. Beschuldigingen en een geclaimd onderzoeksrapport zijn door Sanderink geuit en verspreid, onder meer via het intranet van Centric.
Centric-topman sSanderink
© Centric
Centric

De miljonair ligt al jaren overhoop met zijn ex, die via zijn IT-bedrijf Centric werkt voor zijn zonnepanelenbedrijf DSS (Dutch Solar Systems). Daar zou volgens Sanderink fraude zijn gepleegd door Van Egten, waarbij hij haar herhaaldelijk heeft beschuldigd van meerdere misstanden. Dit speelt sinds de zelfverklaarde cybersecurity-expert Rian van Rijbroek (sinds begin dit jaar Rian Sanderink) in het leven van de Centric-eigenaar is gekomen.

Rapport van transportbedrijf

Bewijs dat de vermogende topondernemer beweert te hebben, is door de rechter eerder al afgewezen. Een onderzoeksrapport, opgesteld door transportbedrijf AB-Com Services te Rotterdam, is onderdeel van Sanderinks geclaimde - en ongefundeerd bevonden - bewijslast. Van Egtens aanklacht wegens smaad is succesvol geweest doordat Sanderink is verboden zijn aantijgingen nog verder te verspreiden. Schending van dat verbod heeft tot dwangsommen geleid die opgeteld neerkwamen op 1,96 miljoen euro.

Zowel Sanderink als ook Van Egten zijn daartegen in beroep gegaan. Eerstgenoemde omdat hij het vonnis van de voorzieningenrechten geheel afgewezen wil zien. Laatstgenoemde omdat zij stelt dat de voorzieningenrechter ten onrechte haar verhoging van de dwangsommen heeft afgewezen. Het beroepshof in Den Haag is in de argumentatie van Van Egten meegegaan en verhoogt de dwangsommen die Sanderink moet betalen.

Rapport van eigen advocaat

De eigenaar van IT-bedrijf Centric (plus bouwfirma's Strukton, Oranjewoud en Antea) is zijn ex dus nog meer geld verschuldigd. Dit voor het uiten van ongefundeerde beschuldigingen en volharden daarin. Daarbij speelt ook geclaimd bewijs in de vorm van een tweede rapport, dat Sanderink heeft laten opstellen door zijn advocaat die daarmee een omstreden dubbelrol heeft gespeeld.

Dat rapport is door de rechter ook afgewezen. Sanderink heeft dat document echter wel verspreid; via het intranet van IT-bedrijf Centric, waar volgens het vonnis ruim 4000 mensen werken, en via mails aan 269 werknemers van Strukton. Daarnaast is dit geclaimde bewijs gemaild aan in totaal 136 personen buiten zijn bedrijven, waaronder politici en hooggeplaatste ambtenaren. Eerder is vanaf het mailadres van Sanderink ook al het 'rapport' van logistiek bedrijf AB-Com verstuurd aan politici, overheidsmedewerkers en journalisten.

Exit bij eigen bedrijven

De privéconflicten van Sanderink halen al langer het nieuws, ook omdat ze gevolgen hebben voor zijn bedrijven. Centric heeft de afgelopen jaren te lijden gehad van onrust onder klanten en medewerkers, waarbij ook klanten en medewerkers zijn vertrokken. Vertrouwen in het IT-bedrijf is aangetast, weer wat hersteld en vervolgens verder gekelderd. Uiteindelijk moest Sanderink vanwege de voortslepende kwestie vertrekken als hoogste bestuurder van het door hem opgerichte Centric, besloot de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam in november vorig jaar. De 74-jarige Sanderink zou niet meer in staat zijn om rationele beslissingen te nemen, oordeelde die speciale rechtbank voor bedrijfszaken.

In maart dit jaar is Sanderink per direct geschorst als topman van Strukton en ingenieursbureau Oranjewoud. Dat laatste hadden de commissarissen van de ondernemingen besloten. Verder loopt er nog een miljoenenclaim van Centric tegen de opzij gezette eigenaar, over een dividenduitkering die eigenlijk een lening zou zijn. Daarbij is nu voor 80 miljoen euro beslag gelegd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in