Overslaan en naar de inhoud gaan

Centric legt voor 80 miljoen euro beslag op aandelen van holding Sanderink

IT-dienstverlener Centric heeft voor 80 miljoen euro beslag gelegd op aandelen van Sanderink Investments, de holding van Centric-oprichter en -eigenaar Gerard Sanderink én het moederbedrijf van Centric zelf. Dat meldt het FD. Eerder deze week werd al duidelijk dat Centric een lening van hetzelfde bedrag terugeist van Sanderink Investments, waarop Sanderink zelf terugsloeg met een dreigclaim van 2 miljard dollar.
Centric
© Centric
Centric

De 80 miljoen euro werd in april 2020 in eerste instantie uitgekeerd als 'extra' dividenduitkering aan Sanderink Investments. Het FD schreef destijds dat het geld vermoedelijk gebruikt werd om de financiën van bouwbedrijf Strukton te stutten, wat ook een bedrijf van Sanderink is. Een bron in de omgeving van Strukton meldt nu echter aan het FD dat Sanderink het geld gebruikte om een negatief saldo op een bankrekening van zijn holding aan te zuiveren.

Het geld werd echter nooit terugbetaald. In plaats daarvan liet Sanderink de dividenduitkering boekhoudkundig omzetten in een lening. Dat zou in twee stappen gegaan zijn, aldus een ingewijde van het FD. Eerst zou er 80 miljoen als kapitaalstorting terug zijn gekomen op de balans van Centric. Vervolgens werd dat bedrag omgezet in een lening aan de holding. "Sanderink ontkent dit, maar hij heeft hiervoor zelf de opdracht gegeven. Hij zag zijn bedrijven samen als één grote portemonnee", aldus de ingewijde.

Nu wil Centric het geld dus alsnog terug, zo werd eerder deze week al duidelijk. Bronnen van het FD melden nu dat Centric de aandeelhouder heeft gedagvaard. Betaalt Sanderink het (per 1 april geleende) geld niet snel terug, dan dreigt de directie van Centric over te gaan tot de gedwongen verkoop van de aandelen waar nu beslag op is gelegd. Het is niet bekend welke termijn het door hierbij gebezigde "snel" precies inhoudt.

Russische maffia

Eerder deze week schreef Sanderink zelf in een brief aan de Tweede Kamer dat het om een valse claim gaat. Ook blijkt daaruit dat de topman ervan overtuigd is dat de Russen uit zijn op zijn bedrijven, om daarmee de infrastructuur in Nederland in handen te krijgen.

Ook spreekt Sanderink in de brief over 'reiderstvo', een Russisch woord afgeleid van het Engelse 'corporate raiding'. Concreet draait dit om het op illegale of oneigenlijke wijze afpakken van bedrijven door de overheid. Het Rusland van president Vladimir Putin heeft een historie op dit gebied. Sanderink zegt in de mail dat hij de methode en werkwijze om controle te krijgen over zijn bedrijven te herkennen. Volgens hem is dit dan ook de reden dat er gerechtelijke bevelen, processen, faillissementen en raden van bestuur worden ingezet, én is dit de reden dat hij zijn bestuurspositie en zeggenschap bij zijn bedrijven verliest. Afgelopen november besloot de Ondernemingskamer dat Sanderink geen bestuurder meer mag zijn van Centric. De raad van commissarissen van zijn twee andere bedrijven - Oranjewoud en Strukton - hebben hem geschorst als CEO. 

Sanderink roept de Tweede Kamer in zijn brief op om snel in te grijpen. Doen ze dat niet, dan moet hij zijn bedrijven verkopen om te voorkomen dat ze in handen van de Russische maffia komen, aldus de brief. Maar sinds hij geen bestuurder meer is van Centric, heeft hij ook geen zeggenschap meer over zijn aandelen. Daar is een bewindvoerder voor aangesteld. Sanderink kan zijn bedrijven dus niet zomaar meer verkopen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in