Innovatie & Strategie

Blockchain
Centric

Centric: in 2020 groot blockchainproject

Jaarverslag Centric over 2019 hint naar blockchainambities.

© Centric
5 augustus 2020

Jaarverslag Centric over 2019 hint naar blockchainambities.

IT-bedrijf Centric verwacht dit jaar het eerste grootschalige project met blockchaintechnologie te starten. Dit valt te lezen in het onlangs gepubliceerde publieksverslag over 2019. Dat jaarverslag bevat drie vermeldingen over blockchain, wat door Centric-eigenaar Gerard Sanderink eerder is aangedragen “als mogelijke oplossing voor cyberveiligheid”.

Sanderinks geloof in blockchain is geuit in een mail aan Justitie-minister Ferd Grapperhaus. Daarin heeft de Centric-topman aan het ministerie een blockchainoplossing aangeboden ter bescherming van pinautomaten. In de mail, verstuurd vanuit Sanderinks mailaccount bij zijn bouwbedrijf Strukton, wordt verwezen naar het tweede boek van zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek. Zij is vertrouweling en vriendin van Sanderink, maar heeft een omstreden reputatie onder meer vanwege haar aanprijzen van ‘smart blockchain’ als oplossing voor cybersecurity.

Plannen voor 2020

In het jaarverslag over 2019 vermeldt Centric nu terloops dat het verwacht dit jaar een groot blockchainproject te beginnen. “Naast het verbeteren van de financiële resultaten leggen we voor 2020 de nadruk op het toevoegen van nieuwe opdrachtgevers aan ons portfolio en het verder stroomlijnen en automatiseren van onze ontwikkel- en operationsprocessen. Daarnaast verwachten we te starten met het eerste grootschalige project met blockchaintechnologie.”

Deze korte mededeling wordt gedaan zonder verdere details in het jaarverslag. AG Connect heeft gelijk vragen uitgezet bij de woordvoerder van Centric. Eerder zijn vragen over blockchainplannen bij Centric niet beantwoord en heeft de woordvoerder laten weten dit ook niet te gaan doen. Op de eigen website heeft Centric in maart verklaard dat alle mails van Sanderink met zijn medeweten en toestemming zijn opgesteld en verstuurd. Dit is vanaf november 2018 het geval, aldus de openbare mededeling.

‘R&D onmisbaar’

Het nu openbaar aangekondigde blockchainproject is de derde vermelding van ‘blockchain’ in het jaarverslag. De tweede is de mededeling dat Centrics opdrachtgevers “willen weten hoe bijvoorbeeld blockchain, Business Intelligence, low code-platformen en robotic process automation bijdragen aan hun onderscheidend vermogen”. De eerste vermelding is bij een sectie over onderzoek en ontwikkeling, wat “onmisbaar” is voor een IT-bedrijf als Centric.

De onderneming verklaart in het jaarverslag dat het zaak is het portfolio te blijven vernieuwen “om mee blijven gaan met nieuwe technologische ontwikkelingen en met innovaties voorop te lopen”. Soms gebeurt dat ‘onder de motorkap’, waarbij Centric de cloudtransitie noemt van de applicaties die het gemeenten biedt. En soms gebeurt dat “meer zichtbaar en aansprekend, zoals ons AR-project met onderzoekers van Wageningen University”.

Nederland, Roemenië en Litouwen

Vervolgens geeft Centric in het jaarverslag andere voorbeelden van innovatie- en R&D-projecten, waarbij nog “experimentele blockchain-technologie” worden genoemd. “Centric verricht deze R&D-werkzaamheden deels in Nederland en deels bij onze vestigingen in Roemenië en Litouwen, onder regie van de afdeling Enterprise Innovation.”

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.