Overslaan en naar de inhoud gaan

CBS: 45% grote bedrijven gebruikt AI

Zo’n 45% van alle grote bedrijven in Nederland gebruikte in 2019 kunstmatige intelligentie (AI). Het gaat om spraakherkenning, machine learning of patroon- en gezichtsherkenning. Dat meldt het CBS. Het gaat om bedrijven met meer dan 500 werknemers.
Centraal Bureau voor de Statistiek
© CBS
CBS

Het CBS meldt de cijfers in de publicatie ICT, kennis en economie 2021, waarbij gekeken is naar het jaar 2019. Wanneer er gekeken wordt naar alle bedrijven in Nederland gebruikte zo’n 12% AI. Daarbij zijn echter niet alle bedrijfstakken meegenomen.

Met name in de sectoren informatie en communicatie (34%) en ICT (32%) en bij researchinstellingen (28%) was de inzet van AI populair. In de Horeca, bouw en transportwereld was gebruik van de technologie nog een uitzondering.

Menselijk handelen nabootsen

De meest gebruikte vorm van AI is machine learning. Bijna een kwart van de grote bedrijven (500 of meer werkzame personen) zette deze vorm van AI in, tegen 4% van de kleine bedrijven (10-20 werkzame personen).

Patroon- of gezichtsherkenning (beelden identificeren) en robot-ondersteunde procesautomatisering (menselijke handelingen nabootsen, zoals in een geautomatiseerd orderverzamelingssysteem) werd door 4% van de bedrijven gebruikt.

In de industrie zette 8% van de bedrijven robot-ondersteunende procesautomatisering in. Daarmee was die vorm de meest gebruikte vorm van AI onder industriële bedrijven. In de gezondheidszorg werd spraakherkenning het vaakst gebruikt (6%). 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in