Overslaan en naar de inhoud gaan

IBM pleit voor rem op export technologie gezichtsherkenning

IBM ziet graag dat de Amerikaanse regering restricties oplegt aan de verkoop van gezichtsherkenningstechnologie aan landen die deze mogelijk kunnen inzetten voor groepssurveillance, rassenprofilering en andere schendingen van mensenrechten.
Gezichtsherkenning
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Meer in het algemeen richt het pleidooi (pdf) van IBM zich op het gebruik van zogeheten "1-to-many matching". Dat gebruik verschilt dus van de technologie die bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het ontgrendelen van een telefoon of identificatiesystemen op een luchthaven. Het gaat IBM bijvoorbeeld om de speciale hogeresolutie-beveiligingscamera's en algoritmen die zijn getraind om gezichten in een grote groep te identificeren. IBM wil ook de toegang tot beeldbanken die gebruikt kunnen worden om dergelijke algoritmen te trainen, aan banden leggen.

Internationale afspraken nodig

De techgigant pleit verder voor een internationaal verdrag rond het verhandelen van dit type technologie, net zoals het 'Wassenaar'-verdrag dat de handel in conventionele wapens met dubieuze regimes aan banden legt.

IBM nam in juni een krachtig standpunt in door de levering van gezichtsherkenningstechnologie te staken. Het bedrijf wil nu voorkomen dat andere bedrijven die dergelijke technologie produceren, in het gat springen dat IBM door deze actie achterlaat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in