Overslaan en naar de inhoud gaan

CAO-lonen van IT'ers stegen flink in 2020

De CAO-lonen van IT'ers zijn in 2020 flink gestegen. Lonen in de bedrijfstak Informatie en Communicatie stegen vorig jaar met maar liefst 2,7 procent. De stijging is echter wel lager dan de gemiddelde stijging van alle CAO-lonen. Die liepen met 3 procent op, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
portefeuille
© CC0 Public Domain - Pixabay.com
CC0 Public Domain - Pixabay.com

De CAO-lonen zagen in 2020 de grootste stijging in twaalf jaar tijd. Ook IT'ers die onder een CAO werken konden hun lonen vorig jaar flink meer zien stijgen dan in 2019. Toen stegen ze met slechts 1,6 procent, waarmee het de minste loonstijging was van alle salarissen die onder een CAO worden uitbetaald. De gemiddelde loonstijging voor werknemers onder een CAO was toen 2,5 procent.

CAO-lonen zijn binnen de IT echter weinig populair. De belangrijkste CAO in deze sector is de ICK-cao, die voor de gehele bedrijfstak geldt. 

Opvallende stijging

De stijging van de lonen is opvallend na een jaar van crisis. Volgens het CBS speelt vooral mee dat over bijna driekwart van de CAO's in maart 2020 al een akkoord was afgesloten over heel 2020. In maart begon ook de eerste lockdown. De loonstijging lag in het vierde kwartaal dan ook iets lager dan in de rest van 2020, namelijk op 2,9 procent.

De minste stijging was afgelopen jaar voor Landbouw, bosbouw en visserij, namelijk 1,8 procent. De bedrijfstak industrie kent met 3,8 procent de hoogste stijging. Alle cijfers zijn nog wel voorlopig, omdat ze gebaseerd zijn op 93 procent van de CAO's waar de statistiek uit is opgebouwd. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in