Overslaan en naar de inhoud gaan

Canada wil techreuzen dwingen tot uitbetaling aan krantenuitgevers

Canadese ministers hebben een wet voorgesteld waarmee bedrijven als Google en Facebook gedwongen kunnen worden om uitgevers te betalen voor het online gebruik van artikelen. De Online News Act, zoals de wet heet, moet een crisis in de mediasector bezweren.

De voorgestelde wet wil moet er vooral voor zorgen dat journalisten en uitgevers een eerlijk deel krijgen van de inkomsten die grote techbedrijven halen uit het verzamelen, verspreiden, delen of samenvatten van verhalen. Hoe dit in de praktijk werkt, moet nog duidelijk worden. Er zijn nog geen exacte afspraken over uitgewerkt.

Nieuwsorganisaties en journalisten gaven in aanloop naar de wet aan dat de dalende inkomsten uit de nieuwssector een reden tot zorg zijn. De Canadese minister Pablo Rodriguez beschreef de ontwikkeling als een crisis in de mediasector, die heeft geleid tot het verdwijnen van 451 Canadese uitgevers tussen 2008 en 2015.  

Google en Facebook hebben al gereageerd op het voorstel. Zij zijn zich nog aan het beraden op het voorstel, maar stellen wel alvast de wens van de Canadese overheid te omarmen. De bedrijven willen werken aan een bevredigende oplossing.  

Nederlandse mediasector

Ook in Nederland wordt de verhouding tussen techbedrijven en media besproken. Talpa Network, DPG Media, Mediahuis, NPO en RTL hebben afgelopen zomer namens de Nederlandse mediasector in een brief aan informateur Mariëtte Hamer aangedrongen op aandacht voor de marktmacht van de buitenlandse techbedrijven. De techplatformen moeten van de partijen aan de eisen voldoen die ook gelden voor de Nederlandse mediasector.

De bedrijven hebben het over een ‘level playing field’ waardoor eerlijke concurrentie mogelijk is. Ze willen onder meer de vrijheid om gezamenlijk reclametechnologie te ontwikkelen, waarmee afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven kan worden voorkomen.

Door wetgeving is dat nu problematisch. De grote internationale techbedrijven hebben veel meer budget, zo schrijven de vijf bedrijven. “Onze omgeving is veranderd van een nationaal speelveld waarin wij vooral elkaar beconcurreerden, in een internationaal speelveld waarin wij machtige en financieel veel krachtiger buitenlandse spelers tegenkomen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in