Management

Artificial Intelligence
google

Nederlandse mediasector wil maatregelen tegen techreuzen

'Techreuzen moeten aan dezelfde eisen voldoen.'

© Shutterstock
6 juli 2021

'Techreuzen moeten aan dezelfde eisen voldoen.'

Talpa Network, DPG Media, Mediahuis, NPO en RTL Nederland hebben namens de Nederlandse mediasector in een brief aan informateur Mariëtte Hamer aangedrongen op aandacht voor de marktmacht van de buitenlandse techbedrijven. De techplatformen moeten van de partijen aan de eisen voldoen die ook gelden voor de Nederlandse mediasector, schrijven ze.

De bedrijven hebben het over een ‘level playing field’ waardoor eerlijke concurrentie mogelijk is. Ze willen onder meer de vrijheid om gezamenlijk reclametechnologie te ontwikkelen, waarmee afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven kan worden voorkomen.

Door wetgeving is dat nu problematisch. De grote internationale techbedrijven hebben veel meer budget, zo schrijven de vijf bedrijven. “Onze omgeving is veranderd van een nationaal speelveld waarin wij vooral elkaar beconcurreerden, in een internationaal speelveld waarin wij machtige en financieel veel krachtiger buitenlandse spelers tegenkomen”, zo valt te lezen in de brief. 

Concurreren

Steun van het kabinet is nodig om een ‘gezond en concurrerend Nederlands medialandschap te garanderen’, aldus de briefschrijvers. De overheid moet van de initiatiefnemers toestaan dat er gezamenlijk wordt opgetrokken met innovatie. Onder meer op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zou dat vruchten kunnen afwerpen, ook buiten de media.

“De mediasector kan een voortrekker zijn waar tal van andere sectoren van kunnen profiteren.” Het gaat onder meer om onafhankelijkheid worden op gebied van persoonlijke data, advertenties en spraaktechnologie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.