Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse mediasector wil maatregelen tegen techreuzen

Talpa Network, DPG Media, Mediahuis, NPO en RTL Nederland hebben namens de Nederlandse mediasector in een brief aan informateur Mariëtte Hamer aangedrongen op aandacht voor de marktmacht van de buitenlandse techbedrijven. De techplatformen moeten van de partijen aan de eisen voldoen die ook gelden voor de Nederlandse mediasector, schrijven ze.
Apples App en iTunes Store
© Shutterstock
Shutterstock

De bedrijven hebben het over een ‘level playing field’ waardoor eerlijke concurrentie mogelijk is. Ze willen onder meer de vrijheid om gezamenlijk reclametechnologie te ontwikkelen, waarmee afhankelijkheid van buitenlandse bedrijven kan worden voorkomen.

Door wetgeving is dat nu problematisch. De grote internationale techbedrijven hebben veel meer budget, zo schrijven de vijf bedrijven. “Onze omgeving is veranderd van een nationaal speelveld waarin wij vooral elkaar beconcurreerden, in een internationaal speelveld waarin wij machtige en financieel veel krachtiger buitenlandse spelers tegenkomen”, zo valt te lezen in de brief.

Concurreren

Steun van het kabinet is nodig om een ‘gezond en concurrerend Nederlands medialandschap te garanderen’, aldus de briefschrijvers. De overheid moet van de initiatiefnemers toestaan dat er gezamenlijk wordt opgetrokken met innovatie. Onder meer op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zou dat vruchten kunnen afwerpen, ook buiten de media.

“De mediasector kan een voortrekker zijn waar tal van andere sectoren van kunnen profiteren.” Het gaat onder meer om onafhankelijkheid worden op gebied van persoonlijke data, advertenties en spraaktechnologie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in