Overslaan en naar de inhoud gaan

Buggy bijwerking van Windows-fix voor CPU-belasting

Microsofts fix voor een bug in Windows 10 die processorgebruik opjaagt, blijkt zelf buggy te zijn. Voor sommige gebruikers is de in Windows ingebouwde zoekfunctie nu uitgeschakeld. De update voor de eerdere, optionele update moet dus nog een update krijgen.
pieken
© Microsoft
Microsoft

"Deze security-update bevat kwaliteitsverbeteringen", vermeldt Microsoft over build 18362.356 voor 1903-release van Windows 10. Die lente-release van dit jaar heeft onlangs een optionele, non-security update (KB4512941) gekregen die onverwachte bijwerking bleek te hebben. De ingebouwde zoekfunctie en spraakassistent Cortana claimden ineens tot wel 40 procent van de processorkracht. Tester hadden deze CPU-problemen vóór de release van die Windows-update al aan Microsoft gemeld.

Radicale fix

Nu is de softwareproducent met een fix gekomen, die het heeft meegenomen in een bredere security-update. Onder de belangrijkste veranderingen daarin zit de aanpak van een kwestie die zwaar CPU-gebruik door SearchUI.exe veroorzaakt "voor een klein aantal gebruikers", telt Microsoft gerust in zijn supportdocument over de nieuwe update (KB4515384​​​​​). Dit probleem komt volgens de leverancier alleen voor op apparaten waar de koppeling is uitgeschakeld tussen desktopsearch en websearch (via Microsofts zoekmachine Bing).

De fix voor de CPU-piekbelasting kan in sommige gevallen echter nogal radicaal zijn. De dektopzoekfunctionaliteit is voor enkele gebruikers geheel uitgeschakeld, na installatie van de fix voor de eerdere, optionele update. Het Cortana-component van SearchUI.exe start dan niet eens op, zo schrijft The Register op basis van diverse forummeldingen door getroffen gebruikers. De zoekfunctie die eerder processors flink belastte, doet dat in bepaalde gevallen nu dus helemaal niet meer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in