Innovatie & Strategie

Personal Tech
blackberry

BlackBerry OS-toestellen werken vanaf 4 januari niet meer

Mogelijkheid om verbinding te maken met netwerken verdwijnt.

31 december 2021

Mogelijkheid om verbinding te maken met netwerken verdwijnt.

BlackBerry, ooit een dominante speler op gebied van smartphones, kondigt aan dat het gaat stoppen met ondersteuning van telefoons. Vanaf 4 januari zullen de telefoons niet langer worden voorzien van provisioning-services. Dat betekent dat ze geleidelijk de mogelijkheid verliezen om te verbinden met mobiele netwerken.

Dat meldt Ars Technica. Blackberry’s werden lange tijd op grote schaal gebruikt in bedrijfsomgevingen omdat de BlackBerry-servers een hoog niveau van beveiliging en controle mogelijk maakten, zo schrijft de website. BlackBerry werd, in tegenstelling tot Android, door de jaren heen volledig overrompeld door de populariteit van de iPhone.

Het duurde na de komst van de iPhone nog behoorlijk lang voor Blackberry een eigen telefoon met touchscreen uitbracht. “De software bleef nog enige tijd een ongemakkelijke mix van oud en nieuw”, aldus Ars Technica.

Het beëindigen van de ondersteuning van BlackBerry OS heeft ook gevolgen voor de functionaliteit van sommige applicaties en de gehoste e-mailadressen van BlackBerry. Klanten die deze service gebruiken, moeten overstappen naar een nieuwe e-mailprovider.

Securitysoftware

BlackBerry ontwikkelde zich onder leiding van CEO John Chen door de jaren heen van een smartphonegigant naar een securitysoftwarebedrijf, zo beschreef AG Connect. Die metamorfose ging gepaard met succes. In het recentste fiscale kwartaal behaalde het bedrijf een winst van 19 miljoen dollar, terwijl een jaar daarvoor nog een verlies werd geleden van 372 miljoen dollar.

Het was niet het eerste huzarenstukje van Chen in de IT-sector. Hij wist eerder al Sybase om te turnen van een noodlijdende databaseleverancier in een succesvolle maker van een gewilde technologie waarmee data veilig tussen datacenters en mobiele apparatuur verstuurd konden worden. Dat eindigde in de verkoop van Sybase aan SAP voor 5,4 miljard dollar. Dat ‘trucje’ heeft hij nu met succes herhaald bij BlackBerry.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.