Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Biden

Biden wil wereldwijd chipstekort aanpakken

President VS wil toelevering kritieke goederen keuren en verbeteren.

Joe Biden © WhiteHouse.gov
15 februari 2021

President VS wil toelevering kritieke goederen keuren en verbeteren.

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om het internationale tekort aan chips te bestrijden met een presidentieel bevel. Dit in reactie op zowel Amerikaanse autofabrikanten die fabrieken tijdelijk moeten sluiten vanwege gebrek aan chips voor in auto's, als ook een pleidooi van chipbedrijven die waarschuwen dat de Verenigde Staten achter dreigen te lopen.

De wereldwijde chipsmarkt heeft door de internationaal huishoudende coronapandemie een dubbele klap gekregen. Eerst was er de verstoring van productie bij chipfabrikanten, veelal gevestigd in China. Daarna was er de plots opgelaaide vraag naar chips voor in laptops, tablets en andere benodigdheden voor thuiswerken. Dit heeft tekorten opgeleverd voor andere toepassingen, zoals in auto's en in medische apparatuur.

Productie nu, en innovatie straks

Amerikaanse autofabrikanten zoals Ford en GM zien hun productie hierdoor geraakt worden. Eerstgenoemde laat zijn fabrieken op een lager pitje draaien. Laatstgenoemde heeft vorige week moeten besluiten zijn fabrieken langer dicht te houden; tot zeker medio maart. De lobby van automakers heeft hierover al geklaagd bij de overheid.

De nieuwe Amerikaanse regering wil het probleem aanpakken. Daarvoor worden nu knelpunten in kaart gebracht voor de toeleveringsketen, heeft de woordvoerster van het Witte Huis laten weten in een briefing. Daarbij wordt ook samenwerking gezocht met stakeholders in de industrie én met handelspartners. De halfgeleiderindustrie heeft het chipstekort al aangekaart in een open brief, waarin ook wordt gewaarschuwd dat de VS het risico lopen van achterstand op techgebied, waaronder AI, 5G en kwantum computing.

Kritieke goederen

Het Witte Huis heeft ook oog voor de langere termijn, zo geeft de woordvoerster aan. "Tegelijkertijd kijken we verder vooruit. De al langer bestaande kwestie wat betreft tekort aan halfgeleiders is één van de centrale motivaties voor de executive order die de president in de komende weken zal ondertekenen." Dat presidentiële bevel zal een uitgebreid onderzoek instellen naar de supply chain voor kritieke goederen voor de Amerikaanse markt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.