Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Samsung-baas opnieuw de cel in vanwege omkoping

Kort IT-nieuws van vandaag.

18 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Apple sluit nog meer winkels in VS om opleving corona

Apple Store
© CC BY 2.0 - Flickr - Håkan Dahlström

Apple gaat nog eens meer dan twintig winkels in de Amerikaanse staten Texas, Georgia en North Carolina sluiten in verband met de opleving van het coronavirus. Het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten blijft steeds verder oplopen.

Vorige maand sloot de iPhone-maker al meer dan vijftig winkels in Californië, terwijl ook veel vestigingen in de staten Utah, Tennessee, Arizona en South Carolina nog dicht zijn. Apple heeft ook vestigingen in de Britse hoofdstad Londen op slot gegooid vanwege het virus. In Washington gaan winkels tijdelijk dicht in aanloop naar de inauguratie van aankomend president Joe Biden volgende week.

Volgens Apple gaat het om een voorzorgsmaatregel en wordt de situatie rond corona nauwlettend gevolgd. (ANP)

 


 

WhatsApp schrikt van ophef over gebruiksvoorwaarden

facebook whatsapp

WhatsApp gaat de geplande aanpassing van zijn gebruikersvoorwaarden uitstellen, na ophef omdat dan meer gebruikersinformatie door de chatapp zou worden gedeeld met moederbedrijf Facebook. Volgens WhatsApp is er veel verwarring en misverstand bij gebruikers over die veranderingen en is meer tijd nodig om uitleg te geven over datagebruik.

WhatsApp wilde eigenlijk dat de aanpassing op 8 februari van kracht zou worden. Gebruikers moesten akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden anders verloren ze de toegang tot hun accounts bij WhatsApp, zo werd eerder deze maand aangekondigd. Nu wordt die deadline 15 mei.

Overigens kan WhatsApp in Europa geen gebruikersinformatie delen met Facebook, want dat mag niet vanwege de Europese privacyverordening AVL.

Miljardair en technologie-ondernemer Elon Musk deed eerder een oproep om over te stappen op de concurrerende app Signal. Dat heeft geleid tot een toename van het aantal nieuwe gebruikers van die dienst. (ANP)

 


 

'Apple werkt aan opvouwbare iPhone'

smartphonescherm
Samsung Galaxy Fold © Samsung

Apple is bezig met de ontwikkeling van een opvouwbare iPhone, al zijn er nog geen concrete plannen om die daadwerkelijk op de markt te gaan brengen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Rivalen zoals het Zuid-Koreaanse Samsung en het Chinese Huawei verkopen al opklapbare smartphones.

De ontwikkeling is nog in een vroege fase, want Apple heeft tot dusver enkel opklapbare schermen ontworpen, zegt de bron. Er zijn nog geen volledige prototypes in de onderzoeksfaciliteiten van het bedrijf. Intern zou bij het Amerikaanse technologieconcern worden gepraat over verschillende formaten voor die schermen. Kenners denken dat het nog wel jaren kan gaan duren voordat Apple met een opvouwbare iPhone kan komen.

Apple zou nu vooral bezig zijn met de nieuwste generaties van zijn iPhone en iPad die later dit jaar worden gepresenteerd. Naar verluidt is het bedrijf niet van plan grote veranderingen aan te brengen in de apparaten, na de opwaarderingen en verbeteringen van vorig jaar. (ANP)

 


 

Amerikaanse automakers klagen over tekort aan chips

Ford
© Ford

De Amerikaanse autobranche wil dat de overheid in Washington helpt bij het oplossen van de chiptekorten in de sector. Een lobby-organisatie van automakers Ford, General Motors en de Amerikaanse tak van Fiat Chrysler wil dat de overheid Aziatische chipmakers onder druk zet om meer chips voor auto's te maken en zich niet alleen op consumentenelektronica te richten.

Volgens lobbygroep American Automotive Policy Council (AAPC) heeft het negatieve gevolgen voor de productie en dus de Amerikaanse economie als er niet genoeg chips beschikbaar zijn. "Het gaat ons er niet om wie de schuld heeft, als er al iemand aan te wijzen is. We willen gewoon een oplossing. En die oplossing is meer chips voor de autosector", aldus AAPC-voorman Matt Blunt.

Door de sterke vraag naar chips voor bijvoorbeeld smartphones, laptops en spelcomputers, die werd veroorzaakt omdat veel mensen thuis moeten blijven vanwege corona en daar ook werken, geven chipbedrijven daar voorrang aan. Ze hebben als gevolg daarvan moeite om voldoende chips te kunnen leveren aan de autosector. Daar komen ook nog distributieproblemen bij door de strengere lockdowns.

Volgens automakers kiezen de chipbedrijven ook voor chips voor mobiele telefoons, laptops en spelcomputers omdat daar meer winst op te behalen valt. Chipbedrijven wijzen er op hun beurt op dat automakers zelf hun bestellingen hebben verlaagd toen de coronacrisis toesloeg en dat ze daar nu de gevolgen van ondervinden. Het duurt zeker drie maanden voordat chipmakers hun productie van de chips voor de autosector weer hebben kunnen verhogen.

Ford legde door een gebrek aan chips al een fabriek in de VS en een in Duitsland tijdelijk stil. Fiat Chrysler deed dat met fabrieken in Canada en Mexico en ook andere automakers als Volkswagen sneden in hun productie. (ANP)

 


 

Samsung-baas opnieuw de cel in vanwege omkoping

Lee Jae-yong
Lee Jae-yong © Samsung

Samsung-bestuurder Lee Jae-yong is in Zuid-Korea veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar. Hij is schuldig bevonden aan omkoping en is onmiddellijk vastgezet, meldt persbureau Yonhap.

Voor deze kwestie zat de miljardair eerder al circa een jaar in de cel. De zaak werd in 2018 opgeschort. Het hooggerechtshof stuurde de zaak daarna terug naar een lager hof. Daar werd maandag uitspraak gedaan.

De Samsung-topman zou paarden als geschenk hebben gegeven om steun te krijgen van de regering van voormalig president Park Geun-hye voor een fusie van twee Samsung-filialen. Aanklagers hadden negen jaar cel geëist.

Lee Jae-yong (52) bekleedt bij Samsung formeel de positie van vicevoorzitter maar geeft de facto leiding aan het bedrijf. Zijn vader Lee Kun-hee was tot aan zijn dood in oktober de eigenlijke voorzitter. Lee probeert al meer dan tien jaar zijn 'erfopvolging' bij Samsung veilig te stellen.  (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.