Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Google dreigt zoekmachine in Australië af te sluiten

Kort IT-nieuws van vandaag.

22 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

'Apple komt met dunnere en lichtere MacBook'

MacBooks Air
© Apple

Techbedrijf Apple komt naar verluidt met een dunnere en lichtere versie van de MacBook Air, een laptop die Apple maakt voor de grote massa. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De nieuwe computer komt op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar op de markt en anders in de loop van 2022.

Door de randen rond het scherm te verkleinen lukt het Apple om de laptop kleiner te maken. Het scherm blijft daarbij wel 13 inch (33 centimeter). Het huidige model weegt zo'n 1,3 kilo en is op het dikste punt bijna 1,3 centimeter dik. Apple heeft overwogen om een MacBook met een scherm van 15 inch te maken. Maar dat plan wordt niet doorgezet bij de nieuwste generatie MacBooks, aldus de bronnen.

De nieuwste laptop wordt verder uitgerust met de magnetische MagSafe oplaadtechnologie, waarmee de kans op schade kleiner is. Als er per ongeluk aan de stroomkabel wordt getrokken, wordt deze gewoon van de laptop losgekoppeld in plaats van dat de hele computer naar beneden wordt getrokken. Het nieuwe model zal verder een paar USB 4-poorten hebben voor het aansluiten van externe apparaten. Daarnaast zal de MacBook draaien op de eigen Mac-processoren van het bedrijf.

De nieuwe laptop is bedoeld als een duurdere versie van de huidige MacBook Air, die naar verwachting in het assortiment van Apple blijft als instapmodel. Apple heeft het product in november voor het laatst geüpdatet met zijn eigen M1 Mac-chip, ter vervanging van een processor van Intel.

MacBook Pro

Naast de nieuwe MacBook Air zou Apple ook werken aan de grootste update voor de MacBook Pro sinds 2016. Daarbij lijkt de SD-kaartsleuf weer terug te keren, zodat gebruikers geheugenkaarten van digitale camera's kunnen plaatsen. Die functie werd in 2016 verwijderd, tot ontsteltenis van professionele fotografen en videomakers.

De zwaar bekritiseerde Touch Bar, een speciale Oled-strip boven het toetsenbord op de plek waar voorheen de F-toetsen zaten, keert naar verluidt niet meer terug. Dit kleine touchscreen reageert op aanrakingen, bijvoorbeeld om te vergroten. (ANP)

 


 

Facebook vraagt experts naar schorsing account Trump te kijken

Donald Trump Facebook
© Shutterstock - Ascannio

Facebook vraagt een groep onafhankelijke experts om de schorsing van de Amerikaanse oud-president Donald Trump onder de loep te nemen. Het sociale medium schorste op 7 januari de accounts van Trump op Facebook en Instagram vanwege de bestorming van het Capitool eerder deze maand. De schorsing zou in ieder geval tot na de machtsoverdracht van afgelopen woensdag duren.

Leden van de groep experts van Facebook zijn onder meer juristen, mensenrechtenactivisten, journalisten, een Nobelprijswinnaar en een voormalige premier van Denemarken. De toezichthoudende raad is pas geleden opgericht. De accounts van Trump blijven geschorst tot er een beslissing is genomen.

De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, noemde de berichten van Trump eerder deze maand schokkend. "Zijn beslissing om dit platform te gebruiken om de daden van zijn aanhangers goed te praten in plaats van te veroordelen heeft veel mensen in de VS en over de wereld geschokt", zei hij toen.

Facebook was voor Trump niet het belangrijkste sociale medium. Hij gebruikte vooral Twitter. Daar werd hij eerst tijdelijk, maar later definitief geschorst. (ANP)

 


 

Intel verkoopt meer chips voor laptops dan ooit

chips
Intel wafer © Intel

Intel heeft in het laatste kwartaal van het jaar meer chips voor laptops verkocht dan ooit. Mede daardoor waren de resultaten van het Amerikaanse bedrijf een stuk beter dan verwacht. Door de coronapandemie wordt er wereldwijd veel meer thuisgewerkt, waardoor de vraag naar pc's en andere apparatuur hard is gestegen.

Intel heeft in het coronajaar 2020 een recordomzet geboekt. De totale opbrengsten van Intel stegen vorig jaar met 8 procent naar 77,9 miljard dollar. Het was het vijfde jaar op rij dat Intel de recordomzet wist te boeken. Zo verkocht het bedrijf het afgelopen jaar meer chips voor gebruik in datacentra. Ook de uitbouw van 5G-netwerken voor mobiele telefonie deed het bedrijf goed.

In het derde kwartaal kampte Intel nog met productievertragingen en een afgenomen vraag naar zijn chips voor datacenters. Door de coronacrisis lieten veel bedrijven en overheden het na om bestellingen te plaatsen. (ANP)

 


 

Google dreigt zoekmachine in Australië af te sluiten

Mel Silva
Mel Silva © Google

Google dreigt zijn zoekmachine af te sluiten in Australië. Reden is een een voorstel voor een nieuwe gedragscode die Google zou verplichten om te betalen voor links naar nieuwsartikelen.

Google-topvrouw Mel Silva zei in de Australische Senaat dat de wetgeving onwerkbaar is, en dat het bedrijf onmogelijk het financieel risico kan berekenen. "De Australische markt verlaten is de enige rationele beslissing als deze code erdoor komt", zei Silva.

De code werd in december geïntroduceerd in het Australische parlement. Volgens het Australische persbureau AAP zou Google boetes tot 10 miljoen Australische dollar (6,4 miljoen euro) moeten betalen als ze de uitgevers weigert te betalen voor hun artikelen. In eerste instantie zou de wetgeving gelden voor de nieuwsfeed van Facebook en Google Search.

Premier Scott Morrison zei op het dreigement van Google: "Het is Australië dat de regels opstelt over wat toegelaten is in Australië, en het is ons parlement dat daarover beslist. Zij die bereid zijn binnen dit kader in Australië te werken, zijn welkom. Maar we buigen niet voor dreigementen."

Silva vergeleek uitgevers die moeten betalen om links naar hun content te tonen met een vriend een koffiebar aanraden en dan van de koffiebar de rekening krijgen omdat je hun naam gebruikt hebt.

Volgens de Google-topvrouw zal de Australische wet leiden tot een einde van het vrije en open internet.

Donderdag werd bekend dat Google in Frankrijk gaat betalen voor het gebruik van berichten van nieuwsredacties en uitgeverijen. Daarover heeft het, op aandringen van de Franse mededingingswaakhond, een overeenkomst bereikt met Alliance de la Presse d'Information Générale, een van de grootste Franse uitgeverijen waaronder bijna 300 titels vallen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.