Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Productie bij Ford verlaagt vanwege chiptekort

Kort IT-nieuws van vandaag.

5 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Instagram haalt honderden gestolen accounts offline

phishing
© CC0/Pixabay License

Instagram heeft honderden accounts offline gehaald die vermoedelijk waren gehackt en vervolgens verkocht. Naast gebruikelijke methodes om wachtwoorden te achterhalen zouden hackers ook mensen hebben gechanteerd en gepest om waardevolle accounts te bemachtigen.

De accounts worden door Facebook, het moederbedrijf van Instagram, gelinkt aan hackers die op deze wijze gebruikersnamen en wachtwoorden te koop aanboden op de site OGUsers. Ze zouden het vooral hebben voorzien op Instagram-gebruikers met korte gebruikersnamen, die inmiddels schaars zijn geworden en daarom erg gewild zijn.

Instagram-accounts kunnen veel geld opleveren. Zo hebben veel gebruikers een grote schare volgers opgebouwd en zijn veel accounts voorzien van een vinkje dat de authenticiteit van de gebruiker aangeeft.

Facebook schat dat leden van de groep OGUsers, die sinds 2017 actief is, miljoenen dollars hebben verdiend met de handel in accounts voor social media. Beheerders van OGUsers hebben eerder te kennen gegeven dat de verkoop van accounts die door hacken zijn bemachtigd verboden is.

Leden van OGUsers hebben van Facebook ook brieven ontvangen waarin hun wordt opgedragen van Instagram of andere platforms te verdwijnen. Het bedrijf zegt ook samen te werken met de politie bij de jacht op account-dieven.

Gestolen accounts worden vaak bemachtigd via 'phishing', waarbij cybercriminelen nepmailtjes of -berichtjes opstellen die slachtoffers moeten verleiden hun wachtwoord en gebruikersnaam in te vullen. Volgens Facebook gebeurt het de laatste tijd ook vaker dat gebruikers met populaire accounts net zolang worden lastiggevallen en gepest dat ze hun Instagram-account opgeven. Daarbij zou soms ook chantage voorkomen, met bijvoorbeeld naaktfoto's.

Instagram verbiedt zijn gebruikers accounts te verkopen. In de praktijk was het echter lastig om dit verbod te handhaven, omdat het moeilijk is vast te stellen van wie accounts oorspronkelijk zijn geweest. (ANP)

 


 

Productie bij Ford verlaagt vanwege chiptekort

Ford F-150
Ford F-150 © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Christian Flores

Automaker Ford verlaagt de productie van zijn populaire pick-uptruck F-150. Door een wereldwijd tekort aan halfgeleiders zullen twee Amerikaanse fabrieken volgende week in een lager tempo draaien.

Een fabriek in de stad Kansas in de staat Missouri zal met één in plaats van de gebruikelijke drie shifts werken. Op een productielocatie in Dearborn in de staat Michigan verdwijnt tijdelijk één van de gebruikelijke drie shifts.

Wereldwijd hebben automakers te kampen met een tekort aan chips. Die zijn voor moderne auto's van cruciaal belang, omdat ze tal van processen bij het autorijden regelen of ondersteunen. Alleen al voor aandrijfsystemen en automotoren worden halfgeleiders gebruikt.

Onder andere General Motors, Volkswagen, Toyota en Nissan hebben te kampen met een tekort aan chips. Maar waar andere fabrikanten ervoor kozen de productie van minder winstgevende modellen te verlagen, snijdt Ford nu in de productiecapaciteit voor zijn lucratiefste auto's. Hoeveel minder F-150's Ford komende week produceert, maakte het concern niet bekend.

Het gebrek aan chips voor de auto-industrie houdt verband met de coronapandemie. Doordat mensen verplicht thuis blijven en werken, is de vraag naar elektronica zoals pc's en spelcomputers enorm gestegen. Daarvoor hebben fabrikanten ook veel meer chips nodig, net zoals voor alle datacenters en telecomnetwerken die nodig zijn om online te kunnen werken.

Daarbij speelt mee dat de wereldwijde vraag naar auto's sterker is hersteld van de forse daling van de verkopen in het voorjaar. Chipfabrikanten werden mogelijk verrast door die snelle opleving. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.