Development

Software-ontwikkeling
wanhoop

Belastingaangifte via Wolters Kluwer-software faalt vanwege bug

Softwarefout maakt uitwisseling met Belastingdienst onmogelijk.

© Shutterstock
1 april 2020

Softwarefout maakt uitwisseling met Belastingdienst onmogelijk.

Wolter Kluwer erkent dat er een fout zit in de Avanzer Aangifte-software waarmee belastingadviseurs de aangiften van klanten opstellen.

De leverancier zegt de situatie enorm te betreuren, in een reactie aan het Financiële Dagblad, dat deze misser op het spoor kwam. Het bedrijf zegt dat er een "aantal onvoorziene technische uitdagingen in het ontwikkelproces" zitten, waardoor de oplevering is vertraagd. Wanneer het probleem is opgelost is nog niet te zeggen. 

Wolters Kluwer heeft dit jaar deze Aangifte-module van de software vernieuwd. De ontdekking van de problemen komt op een precair moment. De aangiftes over 2019 hadden vandaag binnen moeten zijn bij de Belastingdienst om er zeker van te zijn dat wanneer teveel belasting is afgedragen, het teveel uiterlijk in juli wordt teruggestort. De Avanzer-software wordt gebruikt om naar schatting 10 procent van alle aangiftes in te dienen.

De belastingadviseurs hebben nog tot 1 mei om de aangiftes zonder problemen in te dienen. Ook daarna kan het nog op voorwaarde dat ze uitstel aanvragen bij de Belastingdienst. Maar de adviseurs hebben een slecht verhaal naar hun klanten toe die snel duidelijkheid willen hebben of en wanneer ze teveel betaald belastinggeld terug krijgen.

'Bugs normaal in aangiftesoftware'

Alle aangifteprogramma's bevatten de nodige fouten, stelt een medewerker van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs in het FD. Hij vindt dat niet vreemd gezien het aantal situaties waarmee het pakket rekening moet houden. Het huidige probleem met Avanzer Aangifte is echter wel uitzonderlijk.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.