Overslaan en naar de inhoud gaan

Boekhoudcloud Wolters Kluwer down door malware

SaaS-aanbieder Wolters Kluwer is geïnfecteerd door malware en heeft in reactie een aantal van zijn online-applicaties zelf offline gehaald. Het bedrijf spreekt van "technische anomalieën" die het maandag detecteerde op enkele van zijn platformen en applicaties, waarna het een onderzoek instelde. Dat onderzoek wees uit dat er malware was geïnstalleerd in zijn ICT-omgeving.
Wolters Kluwer hoofdkantoor
© Wolters Kluwer
Wolters Kluwer

Uit voorzorg heeft Wolters Kluwer "een breder bereik" van zijn platformen en applicaties offline gehaald, zo laat de Nederlandse firma weten in een verklaring. Deze actie moet verdere verspreiding van de malware voorkomen. Daarnaast geeft Wolters Kluwer zichzelf hiermee ruimte om de zaak te onderzoeken. Het heeft externe forensische consultants in de arm genomen.

Zichzelf monddood gemaakt

Het zelfopgelegde offline halen van de ICT-systemen heeft het besmette bedrijf zelf overigens een verdere verstoring opgeleverd. "Helaas heeft dit onze communicatiekanelen geraakt en onze mogelijkheid beperkt om updates te delen." Het bedrijf betuigt spijt over dit gebrek aan informatie, en over het ongemak voor klanten van de neergehaalde online-applicaties zoals boekhoud-SaaS CCH.

"Onze focus was op het onderzoek en op het zo snel mogelijk herstellen van services voor onze klanten." Gister is een deel van de offline gehaalde applicaties en platformen weer hersteld. Het plotse down gaan van diensten maandagochtend heeft voor onrust gezorgd die is versterkt door de stilte vanuit Wolters Kluwer, zo wist AccountingToday te melden. Pas dinsdag gaf een woordvoerder de bevestiging dat de uitval bewust was en het gevolg van een malware-aanval.

'Geen bewijs gezien'

In de officiële verklaring op zijn website stelt Wolters Kluwer dat het geen bewijs heeft gezien dat klanteninformatie is gestolen of dat er inbreuk is geweest op vertrouwelijkheid van die data. "Er is ook geen reden om aan te nemen dat onze klanten zijn geïnfecteerd via onze platformen en applicaties", sust de malware-getroffen firma. Het onderzoek naar de infectie is echter nog niet afgerond, geeft Wolters Kluwer daarbij ook aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in