Overslaan en naar de inhoud gaan

Begroting '23: Justitie moet eigen ICT op orde brengen

De Miljoenennota voor 2023 heeft voor het ministerie van Justitie en Veiligheid ambitieuze en broodnodige plannen. Het komende jaar zet dit ministerie in op “volledige, betrouwbare en transparante informatie”. Naast natuurlijk bestrijding van cybercrime, plus 'gedigitaliseerde misdaad'.
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Om het doel van volledige, betrouwbare en transparante informatie te realiseren, zet Justitie in op datagedreven werken, waarbij het enerzijds gaat innoveren met de eigen IT-systemen en anderzijds de eigen informatiehuishouding op orde gaat brengen, zo valt te lezen in de beleidsprioriteiten voor de Prinsjesdagstukken van dit jaar.

Modernisering van de overheid

In de nu geopenbaarde kabinetsplannen voor komend jaar, en de jaren daarna, wordt verwezen naar ‘Open op Orde’. Onder die noemer is in april vorig jaar een generiek actieplan gepresenteerd, voor modernisering van de overheid. Dit mede naar aanleiding van het schandaal met Kinderopvangtoeslag en het rapport (Ongekend Onrecht) daarover van de Parlementaire ondervragingscommissie.

Naast het aanpakken van wanorde in de ICT van Justitie zet het ministerie ook in op betere informatiebeveiliging en digitale weerbaarheid van de eigen medewerkers. Dit vanwege toenemende digitale dreigingen die het ministerie ziet.

Cybercrime krijgt ook meer aandacht. Justitie merkt op dat uit de Veiligheidsmonitor 2021 al is gebleken dat cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit “vrijwel net zo vaak slachtoffers maken als traditionele criminaliteit”. Het Openbaar Ministerie investeert in de aanpak van cybercrime en versterkt de opsporingscapaciteit in het digitale domein. “En om cybercrime te voorkomen door de bewustwording bij potentiële slachtoffers te versterken, trekken de ministeries van BZK, JenV en EZK gezamenlijk op.”

Schaarse ICT'ers

Wat eigen medewerkers betreft, behoren ICT’ers tot de groep van schaarse functiegebieden waar Justitie speciale aandacht aan gaat besteden. “Recht en veiligheid is het werk van mensen. We ervaren de spanning tussen onze ambities en de krapte op de arbeidsmarkt”, erkent het ministerie in de stukken van Prinsjesdag 2022. “Daarom zetten we in op een sterk startersbeleid, behoud van medewerkers, (om)scholing en aandacht voor schaarse functiegebieden, zoals ICT, juridisch, inkoop/ financieel en zorg.”

Wat Nederland betreft, verklaart Justitie zich hard te maken voor een sterke ‘digitale rechtsstaat’. Daarvoor worden bestaande wet- en regelgeving ook getoetst voor toepasbarheid op moderne, technische ontwikkelingen. “Rechts- en gegevensbescherming zijn pijlers onder de rechtsstaat. JenV evalueert regelmatig of het juridisch kader nog goed is toegesneden op nieuwe technologieën (zoals deepfakes, gezichtsherkenning, immersieve technologieën), en of het nodig is te reguleren of bestaande normen te verhelderen.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in