Overslaan en naar de inhoud gaan

Auto verzamelt meer data dan je lief is

Van smartphones en slimme speakers is het inmiddels bekend dat zij toegang geven tot gevoelige persoonlijke informatie. Veel minder bekend is dat de moderne auto een doos vol snoepjes is voor criminelen en opsporingsdiensten op zoek naar locatiegegevens, activiteiten en informatie uit gesprekken.
remmen
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

Op het spoor gezet door een recente rechtszaak tegen de van moord beschuldigde Joshua Wessel, ging de Amerikaanse nieuwszender NBC News op onderzoek uit. Bij de aanklacht tegen Wessel speelde een spraakopname ten tijde van de moord een belangrijke rol. De opname was onttrokken aan de boordcomputer van de auto van het slachtoffer.

Auto's blijken heel veel informatie vast te leggen, bijvoorbeeld locatiegeschiedenis, de ID's van telefoons en andere apparatuur met wifi of Bluetooth, maar ook wanneer specifieke deuren worden ontgrendeld en gesloten, welke gordels zijn gesloten en welke lichten aan waren  De boordcomputer slaat in de logs gegevens op over gesprekken die via de telefoon zijn gevoerd, tekstberichten en contacten uit het telefoonboekje van gekoppelde telefoons en van uitgesproken spraakcommando's. Het navigatiesysteem onthoudt opgeslagen bestemmingen en houdt een log bij van recente GPS-locaties en snelheden.

Vrijwel dagelijkse praktijk

NBC News wijst op een nieuwe tak bij de recherche genaamd digital vehicle forensics, volledig gericht op het extraheren van zo veel mogelijk bewijslast uit vervoersmiddelen. Ook voor commerciële bedrijven blijkt dit een gat in de markt, zoals voor Berla Corp. een technologiebedrijf uit de Amerikaanse staat Maryland dat zich heeft gespecialiseerd in het digitaal ontsluiten van inmiddels 14.000 autotypen. Niet alleen om mensen te beschuldigen, maar ook om ontlastend bewijs te verzamelen, zegt de oprichter van het bedrijf. Het gebruik van voertuigdata is geen uitzondering in de VS. Volgens een detective van de Michigan State Police Computer Crimes Unit worden de gegevens tegenwoordig routinematig ingezet bij kleinere dagelijkse overtredingen, soms wel twee tot drie keer per week.

Maar de gegevens worden niet alleen bij opsporingsdiensten gebruikt. NBC haalt ook een voorbeeld aan van een Australische man die zijn ex-vriendin in de gaten hield via een app waarmee hij live gegevens uit haar Land Rover kon ophalen. Hij was zelfs in staat op afstand ramen en deuren te openen en sluiten.

Inruilen of huren

Bij zorgen rondom privacy denken mensen nog vrijwel alleen aan smartphones en pc's. De aandacht daarvoor heeft geleid tot redelijke bescherming van de gegevens die daarop zijn opgeslagen. Bij apparatuur met embedded computers - zoals er vele zitten in auto's, maar ook in andere 'slimme'-apparatuur - is dat besef er nog nauwelijks. Het gevolg is dat de gegevens - die vaak voor functionele controle worden bewaard - onvoldoende beschermd zijn tegen gebruik met een ander achterliggend doel. Misschien verstandig om eens over na te denken bij het inruilen van de auto of het synchroniseren van de smartphone in een huurauto.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in