Overslaan en naar de inhoud gaan

Auto wordt rijdende harde schijf

Brancheorganisatie Bovag houdt vanmiddag het symposium 'Wie zit er aan de knoppen?' over de beschikbaarheid van de gegevens en wat er precies mee gebeurt.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de Bovag moet het eerst en vooral gaan om de klant. "Privacy is een randvoorwaarde. De bestuurder of eigenaar van een auto moet weten dat er een hele lijst aan gegevens vrijkomt en toestemming geven voor verspreiding, of dat juist niet toestaan", aldus een woordvoerder.

Wie beslist over de data?

Moderne auto's versturen ook privacygevoelige informatie naar de fabrikant, bijvoorbeeld of iemand de veiligheidsgordel om heeft gedaan en wat de laatste honderd bezochte parkeerplaatsen zijn. "Als iemand in een leaseauto rijdt, moet duidelijk zijn wie over die data beslist: de berijder of de leasemaatschappij.''

Ook de ANWB waarschuwt al geruime tijd voor misbruik van de gegevens en wil meer inzicht in wat fabrikanten met de informatie doen. Naast het schenden van privacy is de belangenclub ook bang dat de automobilist voor reparaties en onderhoud compleet afhankelijk wordt van de dealer. De ANWB zette de campagne 'My car, my data' op, voor regelgeving om de privacy te beschermen.

Wake-up call

De twee organisaties trekken hierin samen op. "De bijeenkomst van vanmiddag is bedoeld als een wake-up call voor de branche. Dat alle neuzen dezelfde kant op staan als de kwestie wordt besproken in het Europees parlement", aldus de Bovag-woordvoerder.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in