Overslaan en naar de inhoud gaan

Appstore Windows 11 komt naar Windows 10

Microsoft test nu zijn vernieuwde appstore, die is uitgebracht met Windows 11, op apparaten met Windows 10. Externe bètatesters (zogeheten Windows Insiders) kunnen de herziene Microsoft Store binnenkrijgen op hun computers met testbuilds van Windows 10. Eindgebruikers krijgen meer app-opties, developers mogen meer soorten apps indienen en beheerders moeten mogelijk maatregelen nemen.
Microsoft Store, apps
© Microsoft
Microsoft

De visueel én inhoudelijk vernieuwde appstore voor Windows kan een veelvoud aan apps binnenlaten op huidige computers. Voor Windows 11 had Microsoft voor de zomer al aangekondigd dat het zijn storevereiste van UWP-apps (Universal Windows Platform) laat varen. Ook klassieke Win32-programma's en PWA's (progressive webapps) zijn toegestaan in de nieuwe Microsoft Store.

Kip-eiprobleem voor Windows

Systemen die nu Windows 10 draaien, krijgen straks de vernieuwde appstore binnen. Dat geldt ook voor hardware die van Microsoft niet mag upgraden naar Windows 11. Door de nieuwe appstore met het bredere appaanbod ook naar Windows 10 te brengen, vergroot de platformleverancier het bereik van zijn appswinkel. Daarmee vergroot het bedrijf weer de aantrekkelijkheid van die store, die na Apples appswinkel voor iOS en Googles store voor Android-apps flink op afstand staat qua apps, ontwikkelaars en gebruikers.

Microsofts acceptatie van andere soorten apps plus de aankomende store release voor Windows 10 kan dit kip-en-eiprobleem mogelijk doorbreken. De appstore voor Windows lijdt al sinds de komst ervan aan relatief weinig gebruikers, omdat er relatief weinig appaanbod is, omdat er relatief weinig gebruikers zijn. Developers zien ontwikkel- of overhevelkosten dan ook niet als aantrekkelijk. De openstelling voor meer soorten apps verlaagt de drempel.

Adobe Reader, LibreOffice, PowerToys

De Microsoft Store biedt voor Windows 11 nu al aanmerkelijk meer apps, wist technieuwssite Ars Technica in september te melden. Zo zijn bekende applicaties als Adobe Reader, LibreOffice, Zoom, VLC Player, Discord, PowerToys en meer programma's beschikbaar voor gebruikers die al op Windows 11 zitten. Dat rijkere aanbod komt op korte termijn ook naar gebruikers van Windows 10. Het is nog niet bekend op welke termijn dat gebeurt; Microsoft spreekt van "binnenkort".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in