Beheer

Windows
Windows 11 appstore

Appstore Windows 11 komt naar Windows 10

Breder appbereik, inclusief Win32-apps, komt ook naar Windows 10.

© Microsoft
1 november 2021

Breder appbereik, inclusief Win32-apps, komt ook naar Windows 10.

Microsoft test nu zijn vernieuwde appstore, die is uitgebracht met Windows 11, op apparaten met Windows 10. Externe bètatesters (zogeheten Windows Insiders) kunnen de herziene Microsoft Store binnenkrijgen op hun computers met testbuilds van Windows 10. Eindgebruikers krijgen meer app-opties, developers mogen meer soorten apps indienen en beheerders moeten mogelijk maatregelen nemen.

De visueel én inhoudelijk vernieuwde appstore voor Windows kan een veelvoud aan apps binnenlaten op huidige computers. Voor Windows 11 had Microsoft voor de zomer al aangekondigd dat het zijn storevereiste van UWP-apps (Universal Windows Platform) laat varen. Ook klassieke Win32-programma's en PWA's (progressive webapps) zijn toegestaan in de nieuwe Microsoft Store.

Kip-eiprobleem voor Windows

Systemen die nu Windows 10 draaien, krijgen straks de vernieuwde appstore binnen. Dat geldt ook voor hardware die van Microsoft niet mag upgraden naar Windows 11. Door de nieuwe appstore met het bredere appaanbod ook naar Windows 10 te brengen, vergroot de platformleverancier het bereik van zijn appswinkel. Daarmee vergroot het bedrijf weer de aantrekkelijkheid van die store, die na Apples appswinkel voor iOS en Googles store voor Android-apps flink op afstand staat qua apps, ontwikkelaars en gebruikers.

Microsofts acceptatie van andere soorten apps plus de aankomende store release voor Windows 10 kan dit kip-en-eiprobleem mogelijk doorbreken. De appstore voor Windows lijdt al sinds de komst ervan aan relatief weinig gebruikers, omdat er relatief weinig appaanbod is, omdat er relatief weinig gebruikers zijn. Developers zien ontwikkel- of overhevelkosten dan ook niet als aantrekkelijk. De openstelling voor meer soorten apps verlaagt de drempel.

Adobe Reader, LibreOffice, PowerToys

De Microsoft Store biedt voor Windows 11 nu al aanmerkelijk meer apps, wist technieuwssite Ars Technica in september te melden. Zo zijn bekende applicaties als Adobe Reader, LibreOffice, Zoom, VLC Player, Discord, PowerToys en meer programma's beschikbaar voor gebruikers die al op Windows 11 zitten. Dat rijkere aanbod komt op korte termijn ook naar gebruikers van Windows 10. Het is nog niet bekend op welke termijn dat gebeurt; Microsoft spreekt van "binnenkort".

1
Reacties
Bop 26 november 2021 19:10

Geloof dat ik die 'Store' eigenlijk (bijna) nog nooit nodig heb gehad.

En UWP lijkt ook in een sterfhuiskonstruktie.
Of toch nog via MAUI?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.