Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple: we voldoen wél aan Nederlandse appstore-eisen

Apple verzet zich tegen de Nederlandse toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) die nu voor de 6e keer de dwangsom van 5 miljoen euro vordert. Dit vanwege niet voldoen aan eisen die de ACM stelt voor betalingen aan dating-apps in Nederland. Apple stelt echter dat zijn eerder doorgevoerde veranderingen wél voldoen.
dating-app
© Tinder
Tinder

De Amerikaanse uitbater van de App Store voor mobiel besturingssysteem iOS argumenteert in een brief aan de ACM dat het al een voorstel heeft gedaan waarmee het kan voldoen aan de vereisten, meldt persbureau Reuters. Deze brief is gedateerd op vandaag, maandag 28 februari. Daarin schrijft Apple dat er slechts een kleine technische verandering doorgevoerd hoeft te worden. De toezichthouder is echter van oordeel dat Apple niet voldoet en dwarsligt.

'Nogmaals uitgelegd aan Apple'

"We hebben afgelopen week geen nieuwe voorstellen van Apple gekregen waarmee ze aan de eisen van de ACM voldoen", meldt de woordvoerder aan AG Connect. "Daarom moet Apple ook de zesde dwangsom betalen. Daarmee is het totaalbedrag opgelopen tot 30 miljoen euro."

"We hebben in de week van 14 februari aan Apple nogmaals uitgelegd welke eisen we stellen en waarom de huidige voorstellen onvoldoende zijn. Het lijkt erop dat Apple geen wijzigingen gaat aanbrengen in hun voorstellen om te voldoen aan de eisen."

Het conflict tussen de Amerikaanse techreus en de Nederlandse marktwaakhond gaat over app-betalingen en dan specifiek voor dating-apps. Voorbeelden daarvan zijn Tinder, Lexa en Bumble die van de ACM de mogelijkheid moeten krijgen om een ander betalingssysteem te gebruiken dan dat van Apple.

Aparte app en 27% taks

De aanbieder van de App Store voor iOS-apps wil dat wel toestaan, maar eist dan dat de appmakers daarvoor wel een aparte versie van hun app maken. Daarbij rekent het Amerikaanse techbedrijf ook een commissie van 27 procent voor apps die dan een ander betalingssysteem willen gebruiken dan dat van Apple zelf. Die zogeheten 'app tax' is dan maar iets minder dan de maximaal 30 procent die het bedrijf anders verlangt.

De in de brief van Apple aangehaalde kleine technische verandering zou slaan op het maken van een aparte app voor gebruik van een alternatief betalingssysteem. Volgens miljardenbedrijf Apple zijn daar geen extra kosten mee gemoeid. Terwijl de optelsom van wekelijks opgelegde dwangsommen nu is opgelopen tot 30 miljoen euro, komt het einde in zicht: de voorzieningenrechter heeft een maximum van 10 weken (ofwel 50 miljoen euro) ingesteld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in