Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple eist nieuwe apps voor alternatief betalingssysteem

Dating-apps voor iOS die in Nederland gebruik willen maken van een ander betalingssysteem dan dat van Apple, moeten daar van Apple maar een andere app voor bouwen. De uitbater van de iOS App Store is door toezichthouder ACM gemaand om, voor deze specifieke soort apps, ook alternatieve betaalmogelijkheden te bieden, en dit is de manier waarop Apple dat denkt te kunnen oplossen. De marktwaakhond veroordeelt de nieuwste strategie van Apple in deze slepende zaak.
dating-app
© Tinder
Tinder

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt dat Apple "een onnodige en onredelijke voorwaarde" stelt aan dating-apps door geheel nieuw gemaakte apps te eisen. De Nederlandse toezichthouder eiste vorig jaar dat Apple naast het eigen betalingssysteem ook andere betalingsmethoden toelaat voor datingapps zoals Tinder, Lexa, Bumble en Happn.

5 miljoen per week

Het Amerikaanse bedrijf kreeg daarvoor eind december een deadline opgelegd van de voorzieningenrechter. Deze deadline is in januari verlopen, waarna Apple wekelijks een dwangsom van 5 miljoen euro zou verbeuren (met een maximum van 50 miljoen euro). In reactie stelde de iPhone-maker toen dat het de regels zou aanpassen. Vervolgens heeft Apple gesteld dat het daarmee aan de eisen van de ACM zou hebben voldaan. Ondertussen is het techconcern wel in beroep gegaan tegen de uitspraak.

De ACM heeft echter bepaald dat de doorgevoerde wijzigingen niet afdoende waren. De wekelijkse dwangsom is de afgelopen weken dan ook opgelegd. Apple voldoet volgens de toezichthouder nu nog steeds niet aan de eisen. De dwangsom is inmiddels opgelopen tot 20 miljoen euro.

Bestaande app niet aanpassen

"In de nieuwe voorwaarden staat dat datingapp-aanbieders een geheel nieuwe app moeten maken als ze gebruik willen maken van een alternatief betalingssysteem. Dat heeft Apple aan de ACM laten weten. App-aanbieders kunnen niet hun bestaande app aanpassen", verklaart de marktwaakhond in een bericht van maandag 14 februari

"Datingapp-aanbieders die kiezen voor een alternatief betalingssysteem worden zo gedwongen extra kosten te maken. En consumenten die nu gebruik maken van de app moeten overstappen naar de nieuwe app voordat ze gebruik kunnen maken van de alternatieve betalingsmethode", legt de ACM uit.

De toezichthouder stelt dat het appaanbieders veel tijd en inspanning zal kosten om consumenten goed voor te lichten over een nieuwe app en de noodzaak om daarheen over te stappen. "Consumenten moeten onder andere hun oude app verwijderen en een nieuwe app installeren. De ACM heeft daarnaast ook bedenkingen bij een aantal andere onderdelen van de aangepaste voorwaarden die Apple stelt aan de datingapp-aanbieders."

App taks

Apple ligt al langer en in meerdere landen onder vuur om zijn beleid rondom de App Store. Daarbij gaat het vooral om de commissie die het bedrijf rekent voor betaalde apps en in-app aankopen (IAP's). Deze zogeheten app taks ligt tussen de 15 en 30%. Naast ophef, kritiek en tegengas van toezichthouder voor de commissie in de App Store ondervindt Apple ook verzet tegen zijn eis dat het app-makers het betalingssysteem van de App Store gebruiken. De uitspraak van de ACM ging alleen over dating-apps, omdat die hadden geklaagd over het verplichte gebruik van Apple's betaalsysteem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in