Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu voor 5e keer 5 miljoen euro Nederlandse boete voor Apple

De wekelijkse dwangsom van 5 miljoen euro voor Apple loopt deze week gewoon door. De uitbater van de App Store voor iOS-apps voldoet nog steeds niet aan de vereisten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor het aanbieden van een alternatief betalingssysteem voor dating-apps.
Apple

"We hebben afgelopen week nog geen nieuwe voorstellen van Apple gekregen waarmee ze aan de eisen van de ACM voldoen", laat de woordvoerder van de Nederlandse toezichthouder weten aan AG Connect. "Daarom moet Apple ook de vijfde dwangsom betalen. Daarmee is het totaalbedrag opgelopen tot 25 miljoen euro."

'Duidelijk uitgelegd'

De toezichthouder voor de Nederlandse markt stelt in reactie op de lopende kwestie dat zij Apple duidelijk heeft uitgelegd hoe het moet voldoen aan de eisen. Critici als analist Florian Mueller twijfelen daar echter aan. Hij meent dat de ACM niet consistent transparant is in wat zij precies wil van Apple. De ACM spreekt dit tegen en verwijt Apple dat het tegenstribbelt. "Tot nu toe weigeren ze met goede voorstellen te komen."

Eerder kwam het Amerikaanse bedrijf met de mogelijkheid voor app-makers om hun interesse aan te geven in een alternatief betalingssysteem. Bij zo'n nu nog niet beschikbaar alternatief voor Apples eigen systeem moeten app-aanbieders nog altijd een percentage van hun omzet afdragen aan Apple. In plaats van de reguliere 30% heffing zou bij gebruik van een betaalsysteem buiten de App Store dan een tarief van 27% gelden. Verder heeft Apple bepaald dat app-ontwikkelaars die kiezen voor een alternatief betalingssysteem daarvoor dan geheel nieuwe apps moeten maken en indienen. Het aanpassen van hun bestaande apps is niet toegestaan.

Macht brengt verantwoordelijkheid

"We betreuren de houding van Apple, zeker omdat de eisen van de ACM een eerste rechterlijke toets hebben doorstaan", verklaart de ACM. De toezichthouder hekelt de stappen die Apple zet: "Hun ‘oplossingen’ blijven te veel drempels opwerpen voor datingapp-aanbieders die een eigen betaalsysteem willen gebruiken".

De ACM stelt dat Apple een bedrijf is met een machtspositie en dat bij zo'n positie extra verantwoordelijkheden horen. Deze gelden zowel naar afnemers toe als naar de samenleving. "Er moeten redelijke voorwaarden zijn voor het gebruik van de diensten van Apple. Er mag geen misbruik worden gemaakt van de machtspositie. Dus moeten de voorwaarden van Apple rekening houden met de belangen van de afnemers."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in