Innovatie & Strategie

Apps
Apple App Store

Apple waardeert eigen betaalsysteem op 3% app-taks

Alternatieve betaalsystemen voor dating-apps zouden 'slechts' 27% app-taks krijgen.

7 februari 2022

Alternatieve betaalsystemen voor dating-apps zouden 'slechts' 27% app-taks krijgen.

Apple ligt in meerdere landen overhoop met autoriteiten over zijn verplichting voor apps om het betaalsysteem van zijn App Store te gebruiken. In Nederland eist marktwaakhond ACM alternatieve betaalmogelijkheden voor dating-apps, waarvoor nu wekelijks dwangsommen worden opgelegd. Apple stelt in een supportdocument voor developers een heffing van 27% voor bij gebruik van alternatieve betaalsystemen.

"Om te voldoen aan een bevel van de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) staat Apple developers die dating-apps in de Nederlandse App Store distribueren toe om één van de volgende keuzes te maken", stelt Apple in het supportdocument. Waarna het drie opties aanreikt. De eerste is het blijven gebruiken van het systeem voor in-app aankopen dat de uitbater van de App Store aanbiedt. De tweede optie is gebruik van een betaalsysteem van een derde partij. En de derde optie is het gebruiken van een in-app link naar de website van de developer, waar gebruikers dan hun aankoop kunnen doen.

Zelfs voor link naar eigen site

In het eerste geval geldt de reguliere 30% taks die Apple heft op betalingen voor en in apps voor zijn mobiele besturingssysteem iOS. In de andere twee gevallen is Apple van zins om een commissie van 27% te rekenen. Deze app-taks geldt voor de prijs die eindgebruikers betalen voor hun aankopen bij app-makers. Zoals Apple het stelt in zijn supportdocument voor developers is dit in lijn met het bevel van de ACM.

Eerder heeft Apple ook al gemeend dat het voldeed aan eisen van de Nederlandse toezichthouder. Dat bleek echter niet zo te zijn. De aanvankelijk door Apple doorgevoerde veranderingen voor app-betalingen betroffen namelijk het invoeren van de mogelijkheid voor app-developers om aan te geven of ze interesse hebben in alternatieve betaalsystemen. Er was toen echter geen sprake van concrete mogelijkheid om zo'n alternatief te benutten. Ook was het onbekend op welke termijn en onder welke voorwaarden dit dan zou moeten kunnen.

Tot 50 miljoen euro

De ACM oordeelde dus eind vorige maand dat Apple nog altijd niet voldeed. Dit nadat de toezichthouder in augustus vorig jaar Apple heeft bevolen om gebruik van andere betaalsystemen mogelijk te maken. Dat bevel is eind december bekrachtigd door de voorzieningenrechter in Rotterdam die een wekelijkse dwangsom heeft opgelegd in deze kwestie. De eerste dwangsom is eind januari gevorderd. Apple moet elke week dat het niet voldoet aan de ACM-eisen 5 miljoen euro betalen, tot een maximum van 50 miljoen euro.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.