Overslaan en naar de inhoud gaan

5 miljoen euro Nederlandse dwangsom voor Apple

Apple voldoet niet aan de eisen van de Nederlandse toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) voor alternatieve app-betalingssystemen. Dit blijkt uit onderzoek van de ACM naar mededelingen die Apple eerder deze maand heeft gedaan. "Apple is vanaf nu de eerste dwangsom van 5 miljoen verschuldigd aan de ACM", meldt de marktwaakhond vandaag.
iTunes App Store
© Apple
Apple

Vlak voor afgelopen Kerst heeft de toezichthouder Apple gemaand om zijn betaaleisen in de App Store te veranderen. Dat formele dwingen is toen door de rechter mogelijk gemaakt, volgend op het ACM-bevel van augustus vorig jaar dat Apple het gebruik van andere betaalsystemen mogelijk moet maken. De iPhone-maker misbruikt volgens de ACM zijn machtspositie op het gebied van apps voor iOS en betalingsmogelijkheden daarvoor.

Dating en drempels

Het gaat nu concreet om datingapps. De aanbieders daarvan kunnen nog steeds geen gebruik maken van andere betaalsystemen. "Datingapp-aanbieders kunnen nu slechts hun ‘interesse’ tonen", merkt de ACM op. Dit gebrek aan concrete keuze is echter slechts één van de punten waarop Apple niet voldoet aan de eisen die de Nederlandse marktwaakhond stelt.

"Daarnaast werpt Apple een aantal drempels op voor datingapp-aanbieders om gebruik te maken van een ander betaalsysteem", aldus de toezichthouder. Dat belemmeren van een 'overstap' is ook in strijd met de ACM-eisen. "Zo lijkt het er bijvoorbeeld op dat Apple de app-aanbieders verplicht om een keuze te maken; óf een verwijzing naar betaalmogelijkheden buiten de app óf een alternatief betaalsysteem. Dat mag niet. Beide opties moeten gebruikt kunnen worden."

5 miljoen euro per week

Vanwege deze schendingen vordert de ACM nu 5 miljoen euro bij Apple. Dit is de eerste dwangsom in deze kwestie. Apple is door de toezichthouder formeel geïnformeerd dat de recente mededelingen over alternatieve betaalsystemen in de App Store niet voldoen aan de eisen van de zogeheten Last onder Dwangsom. "Apple moet nog steeds in overeenstemming met de last handelen. Doet zij dit niet dan zal Apple elke week een dwangsom verschuldigd zijn van 5 miljoen euro tot een maximum van 50 miljoen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in