Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple waarschuwt voor beperkte batterijvoorraden

Apple’s programma om iPhone-batterijen te vervangen tegen gereduceerd tarief is ook in Nederland al van start gegaan. Hierbij waarschuwt de iPhone-maker echter dat de voorraden vervangende batterij voor bepaalde toestellen “momenteel beperkt” zijn.
lege accu
© Apple
Apple

“Het batterijvervangingsprogramma is al van start gegaan”, antwoordt Apple Nederland op vragen van AG Connect. Eerder was er sprake van dat bezitters van een trage iPhone vanaf eind januari terecht konden bij Apple om hun oude lithiumbatterij te laten vervangen door een nieuw model. In plaats van de gebruikelijke 89 euro rekent de iPhone-maker daar nu 29 euro voor. (De dollarprijzen zijn respectievelijk 79 en 29 dollar.) Dit aanbod geldt voor toestellen vanaf de iPhone 6.

Wachttijden

Uit uitgelekte interne documenten is vorige week al gebleken dat Apple kampt met krappe voorraden van vervangende accu’s voor de iPhone 6 Plus. Batterijen voor het grote formaat van de oudere iPhone zouden wel enkele maanden op zich laten wachten. Voor de iPhone 6 en 6s zou er een wachttijd van ongeveer twee weken gelden.

Uit een waarschuwing op Apple’s Nederlandse website valt op te maken dat er hier sprake is van een bredere schaarste. “De voorraden vervangende batterijen zijn momenteel beperkt voor de iPhone 6, iPhone 6 Plus en iPhone 6s Plus”, vermeldt de smartphonefabrikant op de aanvraagpagina voor batterij-onderhoud.

iPhone 6 t/m 7 Plus

De betreffende toestellen vormen het gros van de iPhones die zijn geraakt door het terugschakelen van het prestatieniveau om plotse uitschakeling te voorkomen. De beslissing om prestaties wat in te perken ten gunste van batterijvermogen is van toepassing op de iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 7 en 7 Plus.

Apple heeft dit ‘afknijpen’ bij piekvermogen aanvankelijk stilletjes doorgevoerd en is daar flink om bekritiseerd. Alle getroffen modellen komen in aanmerking voor de korting op batterijvervanging buiten de garantieperiode. Apple biedt deze korting als handreiking en geeft gebruikers in een aankomende iOS-update ook een uitknop voor de gewraakte prestatie-afremming.

Betere oplossing

Gebruikers krijgen dan zelf de keuze tussen iPhone-vertraging en het risico van plotse uitval doordat een oudere accu geen piekvermogen kan leveren. Een betere oplossing is het vervangen van zo’n versleten batterij door een nieuwe, waar Apple nu dus korting op geeft. Dit aanbod geldt voor één reparatie per persoon en loopt tot en met 31 december dit jaar. Daarbij is er nu echter sprake van tekorten.

“Men kan het beste een afspraak inplannen bij een van onze Apple Stores om zo snel en zo goed mogelijk geholpen te worden”, reageert de Nederlandse woordvoerder van Apple op vervolgvragen van AG Connect over de voorraden. Het dus is niet duidelijk hoe krap de voorraden zijn en hoe lang de wachttijd kan duren. Ook is het onbekend wanneer Apple nieuwe ladingen batterijen verwacht van zijn toeleveranciers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in