Management

Branche
Apple in Shanghai

'Apple voelt zich gedwongen tot regeling met Qualcomm'

Apple: Verbod op de verkoop van iPhones schaadt de Chinese economie.

Apple in Shanghai © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Lawrence Wang
14 december 2018

Apple: Verbod op de verkoop van iPhones schaadt de Chinese economie.

Apple zou zich gedwongen voelen een schikking te bereiken met chipfabrikant Qualcomm in hun langslepende patentconflict. Qualcomm wist onlangs te bewerkstelligen dat China een verbod oplegde op de verkoop van oudere iPhone-modellen in verband met de patentkwestie. Tegelijkertijd rolt de fabrikant een software-update uit om "bezorgdheid te verhelpen".

De uitspraak heeft betrekking op oudere modellen van de iPhone, maar Qualcomm wil dat het verkoopverbod wordt uitgebreid met de nieuwste modellen. Het concern beschuldigt Apple ervan zijn technologie te gebruiken voor de smartphones, zonder daar genoeg voor te betalen. Apple claimt op zijn beurt dat de chipproducent misbruik maakt van zijn dominante marktpositie door te hoge vergoedingen voor de standaardpatent te vragen. Deze vete vechten de fabrikanten uit met rechtszaken wereldwijd.

Apple voelt zich door de recente ontwikkelingen nu onder grote druk om tot een regeling te komen met Qualcomm, vanwege het belang van de Chinese mobiele markt.

Software-update

Volgens Apple schaadt het verbod op de verkoop van iPhones de Chinese economie omdat in dat land veel producten van Apple worden geproduceerd. Ook loopt de Chinese overheid belastinginkomsten mis door het verkoopverbod, stelt Apple.

Het bedrijf komt tegelijkertijd met een software-update die redding moet brengen voor de gevolgen van de patent-rel. Volgens een verklaring die Apple stuurde aan persbureau Reuters wil de fabrikant begin volgende week een update uitrollen die “eventuele bezorgdheid over onze naleving van het besluit moet verhelpen”, zo citeert het persbureau de fabrikant.

Apple sprak de beweringen van Qualcomm al tijden tegen en voldoet naar eigen zeggen met alle modellen die in China worden verkocht aan de eisen, maar komt nu dus wel met een software-update om de gemoederen te bedaren. De update voor Chinese gebruikers heeft vooral betrekking op “de beperkte functionaliteiten” die binnen de betreffende patenten vallen, zo verklaart de fabrikant tegenover Reuters. De stap toont volgens kenners het grote belang van de Chinese markt, waar Apple ongeveer een vijfde van zijn omzet haalt.

Eigen modems

Naar verluidt zou Apple inmiddels intern aansturen op een eigen productie van modems voor de iPhones. Het bedrijf produceert zelf ook al bluetooth- en wifi-chips voor Apple Watches en AirPods, processors voor iPhones en iPads en sinds 2017 ook eigen GPU’s.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.