Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Apple gaat eigen modem voor iPhone ontwikkelen’

Het lijkt erop dat Apple een eigen mobiel modem wil ontwikkelen om beter te kunnen concurreren met Qualcomm. Volgens een techsite is het de bedoeling dat toekomstige iPhone’s zo’n modem krijgen, in plaats van een Intel-modem.

De eerste aanwijzing voor dit gerucht zijn vacatures op de Amerikaanse Apple-website (niet zichtbaar voor Nederlandse internetters). De techgigant zoekt onder andere een cellular modem systems architect voor zijn kantoor in San Diego, de thuishaven van concurrent Qualcomm. Eenzelfde vacature staat ook uit voor het Apple-kantoor in Santa Clara. Recent plaatste Apple ook al vacatures voor Radio-Frequency Design-ontwikkelaars in San Diego. De vacatures duiden op de ontwikkeling van een eigen mobiel modem dat verbinding maakt met netwerken van telecomproviders.

‘iPhone-modem staat op de planning’

Anonieme bronnen hebben het doorgaans betrouwbare The Information bovendien laten weten dat die plannen kloppen. Volgens de techsite wordt het modem specifiek ontwikkeld voor toekomstige iPhones. Het eerste resultaat wordt over een paar jaar verwacht. Tot die tijd kiest Apple vermoedelijk voor Intel-modems, die ook in de nieuwe iPhone XS, XS Max en XR te vinden zijn. De eerste iPhone met een 5G-modem van Intel zou in 2020 uitkomen. Mogelijk komt Apple’s modem het jaar erna, zeer waarschijnlijk met 5G-ondersteuning ingebakken.  

Concurrentie voor Intel en Qualcomm

Met een eigen mobiel modem kan Apple gaan concurreren met Intel en Qualcomm, de twee dominante modem-makers. In het verleden gebruikte Apple modems van beide partijen in zijn iPhones, maar twee jaar geleden werd Qualcomm op straat gezet omdat het bedrijf te hoge prijzen zou rekenen. De juridische strijd die volgde, is nog steeds gaande. Om die reden bevatten nieuwere iPhones een Intel-modem, maar mogelijk is Apple daar niet tevreden over. Verschillende tests wijzen namelijk uit dat de up- en downloadsnelheden van Intel-modems lager liggen dan van smartphones met een Qualcomm-modem.  

Het ontwikkelen van een eigen modem geeft Apple meer controle over de kwaliteit. Als de R&D-kosten zijn terugverdiend, ligt de inkoopprijs van modems vermoedelijk ook lager. Daarnaast zou Apple het modem kunnen optimaliseren voor zijn iPhones, net zoals het doet met andere zelfontwikkelde chips.

Apple ontwikkelt steeds meer eigen chips

Zo heeft het bedrijf eigen bluetooth- en wifi-chips ontworpen en ontwikkeld voor de nieuwste Apple Watches en de AirPods-oordopjes. De processors voor onder andere iPhones en iPads zijn al jaren van Apple zelf afkomstig. En begin 2017 maakte de fabrikant bekend aan een eigen GPU (graphics processing units) te werken, die een half jaar later debuteerde in de iPhone 8. Imagination, dat lange tijd de GPU’s maakte voor iPhone’s, werd aan de kant geschoven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in