Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Appe Store, iPhones

Apple mag appstore afschermen, wint van Epic Games

Maar iOS-maker verliest op één punt (van de tien).

© Apple
25 april 2023

Maar iOS-maker verliest op één punt (van de tien).

Apples beleid voor zijn App Store waarmee het developers hun apps laat aanbieden voor iPhones en iPads vormt géén schending van Amerikaanse antitrustwetten. Dat is door de rechtbank bepaald in hoger beroep van de zaak die is aangespannen door Epic Games. Toch heeft die partij een kleine winst geboekt; over externe betaalmethodes voor iOS-apps.

Het beroepshof heeft voor het leeuwendeel in het voordeel van Apple geoordeeld. Het bedrijf van CEO Tim Cook heeft geen monopolie op de markt voor mobiele games, luidt het oordeel. De voorwaarden die Apple stelt voor zijn App Store en de tarieven (een percentage van app-omzet) die het rekent, zijn dus toegestaan. Apple spreekt van een klinkende overwinning, meldt CNBC.

App-taks

Toch is het geen volledige overwinning. Fortnite-maker Epic Games, die een eigen gamegerichte appstore heeft voor Windows en macOS, scoort op het belangrijke punt van externe betaalmethoden. Apple verplicht niet alleen gebruik van zijn App Store, maar app- en gamemakers moeten daarbij ook betalingen voor hun producten en diensten (zoals abonnementen) laten lopen via Apple. Het bedrijf strijkt dan een vergoeding op, die tot 30% van de app-omzet kan bedragen.

Betalingen buiten Apple zijn weliswaar mogelijk, maar mogen tot op heden eindgebruikers níet verwijzen naar die externe betaalmogelijkheden. Sommige app-aanbieders stellen dat dit de markt scheef trekt, innovatie remt en een vorm van protectionistisch, illegaal machtsmisbruik is. Het hof gaat daar echter niet in mee, waarmee het oordeel van een lager hof in 2021 als het ware wordt bevestigd.

Toch oneerlijke concurrentie

Toch is Apple deels schuldig bevonden. Namelijk aan schending van de Californische wet over oneerlijke concurrentie. App-developers verbieden om hun klanten door te wijzen naar betaalmethodes buiten Apples App Store is niet toegestaan, aldus het oordeel nu. Mogelijk gaat Apple nog in beroep tegen dat ene punt van verlies.

Epic Games-CEO Tim Sweeney erkent dat Apple nu wint. Hij ziet echter wel een lichtpunt in de afwijzing door het hof van Apples verbod op externe betaalmogelijkheden. Dit "bevrijdt iOS-developers om consumenten naar het web te sturen om daar direct zaken met hun te kunnen doen". Sweeney tweet dat zijn bedrijf nu werkt aan volgende stappen, om gebruik te kunnen maken van wat nu door deze gerechtelijke uitspraak toegestaan moet worden.

Lees meer over
1
Reacties
Bop 04 mei 2023 12:41

Tja, SCOTUS.
Kijk maar eens hoe dat is samengesteld, en de recente schandalen.

Niet bepaald een vertrouwenswaardig instituut.
Wat de uitkomst ook is.

In dit geval nog minstens voor de helft uitzuigen door Apple en Google.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.